Platy učitelů: Co je v příštích letech čeká?

Školství

Autor: ČTK

2. listopadu 2022 18:38

Sněmovní školský výbor dnes schválil návrh rozpočtu na rok 2023 pro ministerstvo školství (MŠMT) a doporučil ho Sněmovně ke schválení. Příjmy by měly být v roce 2023 asi 10,4 miliardy korun. Resort by tak měl v příštím roce dostat dosud nejvíce peněz. Jak se to projeví na platech?

Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelek a učitelů byl loni podle Českého statistického úřadu 46.843 Kč, což odpovídá 115 procentům průměrné celorepublikové mzdy. Zpravodaj Karel Rais (ANO) dnes uvedl, že letos by to mělo být 113 procent a v roce 2023 asi 110 procent průměru v Česku. Vláda přitom ve svém programovém prohlášení slíbila držet platy učitelů na 130 procentech průměrné mzdy.

Na hranici 130 procent průměrné mzdy by měl být plat učitelů od roku 2024, řekla ČTK mluvčí MŠMT Aneta Lednová. "Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, respektive k němu připojený návrh novely školského zákona, stanoví mechanismus, který bude garantovat, že průměrný plat pedagogického pracovníka bude od roku 2024 udržován na hranici 130 procent průměrné mzdy. Rozpočtové zajištění bude součástí vyjednávání o rozpočtu 2024," uvedla.

Pro regionální školství, do kterého patří mateřské, základní, střední či vyšší odborné školy, počítá vládní návrh s 201,5 miliardy Kč. Platové tarify nepedagogických pracovníků se od září zvýšily o deset procent, dál by se výdělky ve školství měly zvednout od ledna. Díky navýšení platů dá MŠMT za mzdy podle Balaše o osm miliard korun víc než předtím. Nové pedagogické i nepedagogické pracovníky chce také MŠMT přijmout. Důvodem je mimo jiné zvyšující se počet žáků a studentů ve školách a tendence snižovat počet žáků ve třídě nebo prodlužovat provozní dobu mateřských škol. V rozpočtu na rok 2023 je na platy nových zaměstnanců podle Balaše určeno asi 3,9 miliard korun.

Témata: Školství