Na ministerstvu vnitra visí Putin ve vaku na mrtvoly, vedle české a ukrajinské vlajky

Na budově ministerstva vnitra v Praze visí česká a ukrajinská vlajka, uprostřed se nachází podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly.

Autor: ČTK

28. října 2022 14:44

Na budově ministerstva vnitra v Praze visí česká a ukrajinská vlajka, uprostřed se nachází podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Má to značit výročí spojení vzniku samostatného Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu, které vzniklo na základě iniciativy ministra Víta Rakušana (STAN) a spolku Dekomunizace. ČTK to dnes sdělil Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich.

Instalace na budově na Letné visí od noci na dnešek v rámci připomínky vzniku Československa. "Přál bych nám, abychom i v tomto těžkém období nadále prokazovali odvahu a odolnost, jako zakladatelé Československa v roce 1918," uvedl Rakušan. "Nezávislost a svoboda, kterou jsme tehdy získali, se stala samozřejmostí. Tato éra skončila a tváří v tvář agresorovi zase a znovu ukážeme, že ji budeme bránit a bojovat za ni hrdě pod českou vlajkou," doplnil.

Vicepremiér dnes fotografii s instalací sdílel také na svém twitteru. "Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši," uvedl.

Výroba vlajky stála 50.000 korun, na vnitru bude k vidění minimálně týden. "Forma připomínky je zkonzultována s bezpečnostními složkami," dodal Veinlich.

Česko od počátku ruské invaze patří mezi nejvýraznější podporovatele Ukrajiny. Export vojenského materiálu z ČR na Ukrajinu letos dosáhl podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) 47 miliard korun a stát dosud Ukrajině poskytl pomoc za 4,2 miliardy korun.

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu český stát udělil 450.090 dočasných víz, která držitelům umožňují přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Ministerstvo financí před dvěma týdny uvedlo, že stát vydal na zvládání uprchlické vlny do konce září 13,9 miliardy, samosprávy utratily do konce července tři miliardy.

Podporu Ukrajině chce část české vlády vyjádřit také na společném jednání s tamním kabinetem v pondělí v Kyjevě. Podle deníku Blesk by v delegaci kromě premiéra Petra Fialy (ODS) měli být Rakušan, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a Černochová.

"Velmi intenzivně podporujeme spravedlivý obranný boj ukrajinského lidu proti ruské agresi," řekl dnes novinářům Fiala. Řešit s ukrajinskými protějšky nechce jen pomoc, ale i zvládání uprchlické vlny, které Evropa čelí, nebo zapojení českých firem do poválečné obnovy Ukrajiny.

Témata: Ministerstvo vnitra Vladimír Putin Vít Rakušan (STAN)