Petr Hladík: O kandidáta na ministra se zajímá policie

Petr Hladík

Autor: ČTK

18. října 2022 14:54

Policie v souvislosti s dnešní razií v Brně požádala náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) nominovaného do čela ministerstva životního prostředí o přístup do kanceláře a podání vysvětlení. Hladík to uvedl v prohlášení poskytnutém ČTK. O záležitosti informoval i vedení lidovců.

Předseda strany Marian Jurečka ČTK sdělil, že na vyhodnocení informací o zásahu potřebují lidovci více času. O případném dalším postupu ohledně nominace bude ve čtvrtek jednat na svém pravidelném zasedání širší vedení KDU-ČSL. Ve čtvrtek odpoledne by se přitom měl Hladík sejít s prezidentem Milošem Zemanem.

Kriminalisté v souvislosti s razií týkající se bytů, aktivit městské firmy a možných dotačních podvodů zadrželi deset lidí.

"Dnes jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven," uvedl v prohlášení Hladík.

Jurečka uvedl, že Hladík policii přislíbil plnou součinnost. "V tuto chvíli jsou informace nové a potřebujeme na jejich vyhodnocení více času. Petr Hladík nás o celé záležitosti informoval," uvedl Jurečka pro ČTK.

Poslanec KDU-ČSL Michael Kohajda následně novinářům ve Sněmovně řekl, že Hladík bezodkladně o zásahu informoval předsednictvo strany a ve čtvrtek podrobnosti sdělí širšímu vedení strany, které bude jednat o tom, zda má zůstat kandidátem na ministra. "Vůbec nevíme, zda se policie zajímá o jeho činnost," uvedl s tím, že forma podání vysvětlení o ničem nevypovídá. "Z mého pohledu on plně spolupracuje, pokud se policie potřebuje na něco zeptat. Myslím, že to není nic nestandardního a není důvod měnit pozici KDU-ČSL k nominaci," uvedl Kohajda.

Kriminalisté v souvislosti s dnešní razií v Brně zadrželi deset lidí. Kriminalisté prověřují aktivity spojené s činností konkrétní městské firmy, dále v souvislosti s privatizací městských domů a také v souvislosti s dotačními podvody páchanými na území města Brna.

Hladík by měl v čele ministerstva životního prostředí nahradit Annu Hubáčkovou, která ohlásila rezignaci ze zdravotních důvodů.

Témata: Petr Hladík Policie ČR Brno KDU - ČSL