ČSSD vstoupí do vlády s ANO!

Jan Hamáček /ČSSD/

Autor: ČTK, stars24.cz

15. června 2018 17:06

Praha - ČSSD má vstoupit do vlády s hnutím ANO, kterou by měli tolerovat komunisté.

Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti. V závěru dnešního jednání předsednictva sociální demokracie to oznámil předseda strany Jan Hamáček. Do hlasování se zapojilo 11.404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Držet by měla ministerstvo vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl v neděli představit prezidentovi Miloši Zemanovi jména všech navrhovaných ministrů.

Hamáček během vyhlášení ocenil, že hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD. Účast se tak podle něj přiblížila té z běžných voleb. "Pokládám to za vysoké číslo, v tomto ukazateli jsme obstáli," uvedl Hamáček. Referendum podle něj může být prospěšné nejen pro ČR, ale i pro ČSSD.

Proti účasti ve vládě se postavily Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký a Jihomoravský kraj. Nejmenší podporu měla koaliční spolupráce na Ústecku, kde bylo proti účasti ve vládě 61,32 procenta hlasů. Nejvyšší podporu naopak vláda s ANO získala na Vysočině (76,53 procenta) a ve Středočeském kraji (76,28).

Témata: ČSSD Hnutí ANO Vláda ČR Jan Hamáček