Babišův propadák! Podle aktuálního průzkumu nemá šanci stát se prezidentem

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. října 2022 11:21

Expremiér Andrej Babiš (ANO) nemá dobré vyhlídky v případě účasti v lednové prezidentské volbě, ukázal nejnovější průzkum agentury Median. Podle něj prakticky neexistuje scénář, ve kterém by se Babiš stal hlavou státu.

Babiš v zářijovém prezidentském modelu poprvé klesl na druhé místo o půl procenta za Petra Pavla, který by získal v prvním kole 24 % hlasů. Generál by zvítězil i v případném souboji s bývalým předsedou vlády ve druhém kole, volilo by ho 59 procent voličů.

Třetí místo v průzkumu zaujala někdejší univerzitní rektorka Danuše Nerudová (10 %), umístila se před senátorem Pavlem Fischerem (8 %), odborářským předákem Josefem Středulou (7,5 %) či dalším členem horní parlamentní komory Markem Hilšerem (5,5 %). 

Výzkumníci testovali i další varianty druhého kola, přičemž v souboji s Babišem by vždy uspěl jeho soupeř. "Výsledky je potřeba interpretovat opatrně, protože velká část voličů ještě není rozhodnuta, koho by v druhém kole volila," upozornila agentura.

Češi si novou hlavu státu zvolí v lednu, mandátu se pak nový prezident ujme v březnu 2023, kdy po deseti letech nahradí na Pražském hradě Miloše Zemana. 

Témata: Andrej Babiš prezident čr Petr Pavel Danuše Nerudová