Demonstrace v Praze: Odboráři dnes požadovali cenovou regulaci i zvýšení minimální mzdy

Odborová demonstrace proti chudobě

Autor: ČTK

8. října 2022 19:38

Odbory dnes na pražské demonstraci vyzvaly k zavedení cenové regulace, k zastavení poklesu reálných mezd nebo k zestátnění kritické infrastruktury v energetice. Vláda se podle nich musí zasadit o ochranu nízkopříjmových skupin i střední třídy, na které nejvíc dopadá současná krize, a zachovat sociální smír.

Protestní akce, která trvala zhruba hodinu a půl a uzavřela ji státní hymna, se podle policejního odhadu zúčastnilo několik tisíc lidí. Podle policie byla demonstrace bez problémů.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula novinářům po demonstraci řekl, že nechce porovnávat účast na odborářské akci se zářijovými protesty odpůrců vlády. "Přišli přesně ti, kteří přijít chtěli. Demonstrace v žádném případě nebyla extremistická. Udělali jsme vše proto, aby kdokoli, kdo by chtěl mít něco k extremismu, na naši demonstraci nepřišel. A myslím, že jsme udělali dobře," uvedl.

Odborářský protest podle něj ukázal, že situace v Česku není v pořádku. "Jsme stále přesvědčeni, že vláda nekoná dostatečně, že koná pomalu," řekl. Podle něj vláda musí zachránit velké podniky, jejichž pád by způsobil velkou nezaměstnanost. Středula také zdůraznil, že uspořádání protestu neznamená konec jednání s vládou. "S vládou stejně tak jednáme, stejně jako svoláváme demonstrace. Je to demonstrace, která tady je po deseti letech. My s těmito nástroji nakládáme velmi uvážlivě," řekl.

Odbory ve společném prohlášení apelovaly na zastavení inflace, která snižuje reálné příjmy. Podle nich by vláda měla zejména regulovat ceny energií, potravin či pohonných hmot. "Vláda musí řešit problémy dřív, než se Česká republika dostane do recese," uvedl předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo.

Odbory dále požadují zvýšení minimální mzdy ještě v tomto roce o 2000 korun na 18.200 korun. Od 1. ledna by podle nich měly vzrůst platy ve veřejné sféře o deset procent a o 20 procent by se měla zvýšit procentní výměra nemocenské a ošetřovného. Odbory požadují i zvýšení sociálních dávek, zejména rodičovského příspěvku a příspěvku na péči.

Témata: Demonstrace ČMKOS