Kandidáti na prezidenta 2022: Jak Pavel či Nerudová reagovali na rozhodnutí Spolu?

Danuše Nerudová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. října 2022 13:37

Vládní strany sdružené v koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v úterý konečně oznámil postup pro prezidentské volby. Nenasadí do nich vlastního kandidáta, ale nepřímo podpořily trojici osobností. Jak tito adepti reagovali?

Konkrétně šlo o generála Petra Pavla, podle průzkumů největšího favorita lednové volby, bývalou univerzitní rektorku Danuši Nerudovou a senátora Pavla Fischera.

Pavel ocenil rozhodnutí koalice, která podle něj odsouvá stranické zájmy a dává přednost společným hodnotám. "Předpokládám, že Andrej Babiš si z nich příklad nevezme, tak se alespoň můžu těšit na pořádný souboj v debatách," napsal na twitteru.

"Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický. Věřím, že si uvědomují, že budu nadstranickou prezidentkou a budu vždy stát na straně občanů," reagovala Nerudová.

Nejstručnější byl člen horní parlamentní komory Fischer. "Oceňuji důvěru, kterou mi dnes koalice SPOLU vyjádřila," uvedl. 

Témata: prezident čr (ODS KDU-ČSL TOP 09) Spolu Petr Pavel Danuše Nerudová Pavel Fischer