Výsledky voleb 2022: V kolik hodin se je zítra dozvíme?

Volby, ilustrační foto

Autor: ČTK

30. září 2022 21:36

V Česku se úderem desáté hodiny uzavřou volební místnosti pro druhé kolo senátních voleb. Zítra v 8 hodin ráno začne druhý hlasovací den, který skončí ve 14 hodin. Kdy se dozvíme složení nového Senátu?

Historie ukazuje, že výsledky druhého kola senátních voleb bychom měli znát už v sobotu odpoledne, jen pár hodin po uzavření volebních místností. Na rozdíl od například komunálních voleb se nehlasuje v celé republice, ale pouze ve 24 okrscích.

Na rozdíl od prvního kola, které se uskutečnilo před týdnem souběžně s obecními volbami, se navíc senátní volby nekonají ve všech 27 senátních obvodech. Volební místnosti v Praze 6, na Bruntálsku a Orlickoústecku zůstaly zavřené, protože lidé tam zvolili senátory už v prvním kole - Jiřího Růžičku (navržen TOP 09) z klubu Starostů, Ladislava Václavce (ANO) a Petra Fialu (KDU-ČSL).

Nebude také tolik hlasovacích lístků, jako minulou sobotu. Zájem o druhé kolo senátních voleb je totiž velmi nízký. V prvních hodinách dnes dorazilo k urnám v průměru zhruba pět procent voličů, podobně jako v několika předchozích volebních finále do horní parlamentní komory. Výsledky by tak podle zkušeností z předchozích voleb mohly být známy do tří hodin po sobotním uzavření volebních místností. 

Témata: Volby