Markéta Pekarová Adamová i Petr Fiala. Jak se čeští politici vyjádřili o královně Alžbětě?

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. září 2022 11:21

Velká Británie se v pondělí definitivně rozloučila se zesnulou královnou Alžbětou II. Česko na pohřbu reprezentoval premiér Petr Fiala. O panovnici se ale zmiňovali v uplynulých dnech i další čeští politici.

Fiala (ODS) ve Westminsterském opatství usedl přímo za americkým prezidentem Bidenem. Pohřeb královny podle něj proběhl ve velmi důstojné atmosféře.

"Účast státníků z celého světa ukazuje, jak hluboké úctě a vážnosti se královna těšila. Na včerejší recepci jsem také vyjádřil jménem České republiky hlubokou účast králi Karlovi III., se kterým jsem měl příležitost krátce mluvit," napsal premiér na twitteru.

Pohřeb Jejího Veličenstva Alžběty II. začne v 11:00 místního času. Většina státníku už je v tuto chvíli usazena na svých místech. pic.twitter.com/ztBC69mHwR

— Václav Smolka (@SmolkaVa) September 19, 2022

Po smrti panovnice se vyjádřila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Na twitteru uvedla, že její myšlenky a účast patří všem členům rodiny i občanům Velké Británie a Commonwealthu.

"Její královská výsost Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. Obdivovala jsem ji," konstatovala. 

Témata: Královna Alžběta II. Markéta Pekarová Adamová Petr Fiala (ODS)