Petr Fiala si trvá na slovech k sobotní demonstraci. Není prý třeba chodit na pochybné akce

Petr Fiala

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. září 2022 12:00

V sobotu se na pražském Václavském náměstí uskutečnila protivládní demonstrace, na kterou dorazily desítky tisíc lidí. Premiér Petr Fiala (ODS) následně řekl, že ji svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci. V pondělí uvedl, že svá slova nehodlá brát zpět.

Fiala včera na twitteru napsal, že trvá na výroku, který se netýkal demonstrantů, ale organizátorů. Jde podle něj o příslušníky ruské páté kolony. "Důkazů je dost. Stačí se podívat, kdo stál na pódiu a co říkal. Podle nich je řešením drahých energií vystoupení z NATO a z EU. Chtějí z nás opět udělat vazala Moskvy," uvedl.

Podle premiéra je třeba to pojmenovat a postavit se tomu. "Cesta k tomu, abychom drahé energie zvládli, existuje – finalizujeme národní řešení, pracujeme i na evropském projektu. Během září bude jasno," konstatoval.

Fiala zdůraznil, že obavy občanů nepodceňuje. "Už jsme dávno oznámili i robustní podpůrný program pro všechny, kteří i tak budou mít problémy inflaci zvládnout. Máme čtvrtou největší pomoc v Evropě," prohlásil.

"Jsem přesvědčen, že nebude třeba chodit na náměstí na podobné pochybné akce. To nikomu s drahými účty nepomůže," dodal předseda vlády. 

Témata: Petr Fiala (ODS) demonstrace proti Fialově vládě (3.9.2022)