Monika Šimůnková: Jak na konec zástupkyně ombudsmana reagují politici?

Petr Fiala

Autor: ČTK

17. srpna 2022 20:00

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat. Odchod zdůvodnila tím, že nesouhlasí s názory a přístupem veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Řekla to dnes ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ho rezignace Šimůnkové mrzí a zváží, jak její zkušenosti pro stát dál využívat. Křeček tvrdí, že s další spoluprací se Šimůnkovou počítal. Od července ale odebral své zástupkyni všechny agendy.

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je rezignace Šimůnkové Křečkovým selháním a ombudsman by měl odstoupit. Ombudsmana nelze z funkce odvolat. Premiér v souvislosti se sporem Šimůnkové a Křečka zmínil možnou změnu legislativy.

"Nechci a nemohu nadále zastupovat ombudsmana Stanislava Křečka ani s ním jakkoli spolupracovat, neboť s jeho názory, lidským i profesním přístupem zásadně nesouhlasím," řekla Šimůnková. S Křečkem se v minulosti střetla třeba kvůli výrokům ombudsmana na adresu Romů, kvůli přítomnosti otců u porodu v době epidemie či kvůli právům dětí. Podle Šimůnkové je řada Křečkových výroků v rozporu s posláním ombudsmanovy kanceláře. Ochránce by měl pomáhat bez rozdílu a předsudků, řekla.

Křeček už dřív stáhl svou zástupkyni z vládních rad, v nichž za jeho kancelář zasedala. Od července jí pak odebral veškerou její agendu. Dodatečně to zdůvodnil prodlevami při řešení kauz, ale Šimůnková pochybení popřela. Nyní ombudsman prohlásil, že se Šimůnkovou chtěl dál spolupracovat. Křeček ČTK řekl, že je mu rezignace jeho zástupkyně líto. V rozhodování Šimůnkové podle něho převážily emoce.

Šimůnková uvedla, že práci vykonávala intenzivně a svědomitě a po odebrání úkolů se jí nemohla už věnovat ve prospěch lidí tak, jak to dělali její předchůdci. Formálně ve funkci zůstat nechce.

Premiér Fiala řekl, že byl se Šimůnkovou v kontaktu a o jejím rozhodnutí rezignovat věděl. "Nemám z něj žádnou radost, situace pro ni byla dál neúnosná," uvedl. Míní, že jestliže Sněmovna volí nejen ombudsmana, ale i jeho zástupce, má garantovat jejich spolupráci. "Musíme se zamyslet nad legislativním řešením," dodal.

Šimůnková dnes vyzvala k úpravě zákona o ochránci práv. Poukázala na podobné postavení ombudsmana i jeho zástupce. Podle ní je tak proti smyslu normy, aby měl celou agendu jen ochránce a pracovní náplň zástupce se vyprázdnila. Může to mít vliv na dobu a kvalitu vyřizování podnětů.

Fiala považuje Šimůnkovou za uznávanou expertku na lidská práva s řadou zkušenosti. Bude proto přemýšlet, jak její zkušenosti dál využívat. Konkrétně hovořil o poradních orgánech.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová označila odchod Šimůnkové za Křečkovo selhání. "Stanislav Křeček jako veřejný ochránce práv ze své funkce nese odpovědnost za fungování celého úřadu," napsala dnes ČTK. Připomněla, že Sněmovna nemá pravomoc ombudsmana odvolat. "Ale bylo by namístě, aby on sám vyvodil odpovědnost ze selhání ve vedení úřadu, jejímž výsledkem bohužel bude snížení důvěry veřejnosti ve fungování veřejného ochránce práv, a rezignoval," doplnila.

Předseda sněmovního petičního výboru Tomio Okamura (SPD) naopak uvedl, že úřad veřejného ochránce práv funguje pod Křečkovým vedením podle zákona. Zdůraznil, že Šimůnková má právo kdykoli na svou funkci rezignovat. "Je to její rozhodnutí, že chce ukončit práci na úřadu ombudsmana," řekl ČTK. Petiční výbor se zabýval situací v kanceláři ombudsmana opakovaně potom, co Křeček odebral Šimůnkové agendu. Ve sporu se nepřiklonil k žádné ze stran. Okamura zopakoval, že výbor žádné zákonné pochybení v Křečkově práci neshledal.

Za Šimůnkovou se ale postavila už dřív řada organizací, z nichž některé vyzvaly ombudsmana k rezignaci. Křečkovy výroky na adresu menšin a uprchlíků odsoudil před nedávnem Senát a věnovala se jim už dřív také Evropská komise, která žádala vysvětlení. Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová již dříve řekla, že odebrání agendy zástupkyni mohlo být ze strany Křečka aktem pomsty právě za kritiku v Senátu.

Šimůnková musí svou rezignaci oznámit předsedkyni Sněmovny. Dokument jí doručí den před koncem srpna, takže funkci pozbude následující den. Pokud se pozice zástupce ombudsmana uvolní před skončením funkčního období, volba se koná podle zákona o veřejném ochránci práv do 60 dnů. Zástupce vybírá Sněmovna z kandidátů, které navrhnou prezident republiky a Senát. Hlava státu a horní komora Parlamentu mohou nominovat po dvou adeptech, návrhy mohou být i shodné.

Témata: ombudsman Stanislav Křeček Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová