Ringo Čech schytal tvrdou ránu! Po něm to odnesl i Okamura

František Ringo Čech

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2018 20:25 | Aktualizováno: 7. června 2018 18:46

Bývalý šéf Strany práv občanů (SPO) Jan Veleba tvrdí, že vsadit na Františka Ringo Čecha byla chyba. Nedovede si také představit, že by se SPD Tomia Okamury dostala do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše.

"Já myslím, že se to nestane. Pokud by se to stalo, nedokážu si představit, jak by to mohlo fungovat. Nevěřím, že by Andrej Babiš byl ochoten na tuto hru přistoupit. S Okamurou vedle sebe by vydrželi tak maximálně tři dny. Z vlastní zkušenosti vím, že Okamura je neuchopitelný a nečestný člověk, s ním se na něčem domluvit dost dobře nelze," řekl Veleba pro aktualne.cz.

S těmi jeho povahovými vlastnosti si jej prý ani ve vládě představit nedokáže. "Jak říkám, je neuchopitelný a zároveň nečestný. Jeho si nikdo, kdo ho pozná, do vlády vzít nemůže. On by každou vládu okamžitě rozložil, protože všechno stahuje na sebe a nedrží slovo. Vzpomeňte si, jak byl u prezidenta v Lánech. Ještě než se zavřela vrata lánského zámku, tak se postavil před novináře a řekl, že pan prezident podpořil a doporučil vládu s SPD, vládu Babiše s SPD. Miloš Zeman tím podle mě ale chtěl jen zkrotit ČSSD, proto hodil udičku Tomiovi," podotknul.

Podle něj to ale Miloš Zeman s Okamurou nikdy vážně nemyslel. "Prezident je hlavně obrovský hráč a stratég. Ty, co mu okopávají kotníky, čeká blbý osud. Ale také platí, že prezident nemůže Okamuru znát tak dobře jako já," domnívá se, že Okamura původně Miloše Zemana vůbec nepodporoval a sám přemýšlel, že by do té prezidentské volby vstoupil proti němu.

Vrátil set také k výsledku sněmovních voleb, ve kterých strana propadla. "S odstupem času hodnotím strategii vsadit vše na superlídra Ringo Čecha jako chybnou. Byla to ale strategie všeobecně podporovaná. Z volebního výsledku jsem vyvodil svou odpovědnost a na letošním mimořádném březnovém sjezdu ve funkci předsedy skončil," uvedl pro aktualne.cz.

Témata: František Ringo Čech Tomio Okamura Jan Veleba