Rakušan přečkal kauzy hnutí STAN a byl opět zvolen předsedou

Vít Rakušan (STAN)

Autor: ČTK

23. července 2022 12:55 | Aktualizováno: 23. července 2022 13:13

Ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan dnes podle očekávání obhájil post předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Hlasovalo pro něj 292 z 305 přítomným delegátů mimořádného sněmu v Hradci Králové. Hlasovací lístek odevzdalo 297 delegátů.

Na prvního místopředsedu Starostů a nezávislých pak s úspěchem kandidoval Rakušanův favorit, poslanec Lukáš Vlček. Jan Farský a Pavel Čížek se nominací vzdali.

Rakušan ČTK řekl, že svůj mandát považuje za silný. "Jsme v těžké době, delegáti mi dali důvěru s tím něco udělat. Je třeba říct, že nebyl protikandidát. Ta síla je samozřejmě velká, ale dá se mluvit o tom, zda skutečně si všichni přejí, abych to byl já, nebo se do toho nikomu nechce," konstatoval. Zatímco jméno prvního místopředsedy zmínil, další složení úzkého vedení hnutí chce nechat na delegátech. Celkem jich bude mít STAN čtyři.

V čele STAN stojí Rakušan od dubna 2019. Protikandidáta v dnešní volbě neměl. Narychlo svolaným sněmem reaguje STAN mimo jiné na korupční kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. Hnutí STAN na dnešním mimořádném sněmu obmění velkou část vedení. Nové předsednictvo získá mandát na dva roky.

Rakušan už před zahájením sněmu uvedl, že by si bývalého starostu Pacova Vlčka přál jako prvního místopředsedu pro jeho manažerské schopnosti. Zmínil i jeho odhodlání vzdát se některých funkcí ve Sněmovně. Další kandidáty na řadové místopředsedy Rakušan zatím nepodpořil. Plánuje, že si rozdělí agendu podle svých dispozic. Chce, aby se jeden místopředseda věnoval přímo vedení kanceláře STAN, další by měl být odpovědný za komunikaci s regiony a veřejností, další za ekonomické zázemí.

Rakušan na sněmu: Za problémy si můžeme sami

Hnutí STAN si může podle předsedy Víta Rakušana za své problémy samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, uvedl v úvodní řeči mimořádného volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Uvedl také, že se omlouvá voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Doufá, že sněm v Hradci králové změní trajektorii vývoje.

Rakušan zopakoval, že hnutí se ocitá v nejsložitější situaci za dobu existence, paradoxně po největších úspěších, tedy v době, kdy se dostalo do Strakovy akademie. Hnutí podle něj porušilo závazek vůči lidem, kteří mu dali důvěru a které zklamalo. "Můžeme si za to sami," konstatoval s tím, že nelze být ublížený a přijímat to, že hnutí do nynější situace vmanévroval.

"Jsme rekordmani v tom, kolik problémů jsme nasekali v tak krátkém čase," konstatoval. Od sněmu očekává, že voličům nabídne nové lidi, kteří nebudou spojeni s korupčními kauzami.

Rakušan vyzval k nastartování nové dynamiky v hnutí STAN a také k postavení hráze proti politickému souboji zredukovaného na marketingovou strategii, na laciné sliby a nabídku jednoduchých řešení.

STAN se má podle Rakušana postavit populismu a jednat o euru

Hnutí Starostové a nezávislí má být podle předsedy Víta Rakušana hrází proti populismu a extremismu, který vzrůstá spolu s důsledky válečného konfliktu na Ukrajině . V kandidátské řeči na mimořádném volebním sněmu v Hradci Králové zmínil programové zakotvení a smysl hnutí pro praktická řešení. Přihlásil se jednoznačně také k zavedení eura v Česku. Starostové a nezávislí by podle něj měli diskutovat s koaličními partnery o zavedení eura. Chce také jednat o rozšíření schengenského prostoru na západní Balkán. Rakušan je jediným kandidátem na předsedu.

"Musíme se přestat zabývat sami sebou, nejsme hlava hydry. Máme jednoho zatčeného politika....Omluva je na místě, ale pracujme a mysleme na budoucnost," vyzval delegáty sněmu k odstřižení se od debat nad kauzami, které hnutí v posledních měsících stíhají.

Uvedl také, že je třeba zprofesionalizovat práci předsednictva. "Potřebuji vedení lidí, kteří jsou připraveni pracovat," řekl do řad kandidátů do předsednictva. Jejich práci označil za neplacený pracovní úvazek. Výzvou pro předsednictvo je pro něj profesionalizace. Chce také rozšířit generační rozpětí v čele strany.

"Potřebujeme větší komunikaci dovnitř, odtrženou vládní úroveň vrátit k regionům," uvedl ke kritice, která zazněla na sněmu během více než hodinové diskuse, která začátku volby předcházela.

Jako prvního místopředsedu si Rakušan přeje zvolit poslance a bývalého starostu Pacova Lukáše Vlčka. Plánuje také, že si nové předsednictvo rozdělí agendu.

Témata: Vít Rakušan (STAN) Starostové a nezávislí (STAN)