ČSSD všem zamotala hlavu! Přesto ANO drtí dál konkurenci

Předčasné volby do Sněmovny 2013

Autor: stars24.cz

4. června 2018 18:06

Pokud by se konaly volby do Sněmovny v květnu, zvítězilo by hnutí ANO. Přízeň mu v průzkumu SANEP vyjádřilo 28,9 % respondentů. Na druhé místo se dostali Piráti, kteří mají téměř shodnou podporu jako třetí ODS. Na ANO ale ztrácí 15 %. Také podle průzkumu CVVM by vyhrálo Babišovo hnutí, druhá by ale skončila ČSSD.

Hnutí ANO i v květnovém průzkumu potvrdilo vedoucí pozici na politické scéně. Ani současné vládnutí v demisi tedy nepředstavuje pro voliče příliš velký problém. Oproti dubnu preference hnutí Andreje Babiše mírně vzrostly na 28,9 %. 

Posilují ale také Piráti a ODS. První jmenovaná strana získala v květnovém průzkumu 13,9 % hlasů, občanští demokraté se těší podpoře 13,8 % voličů. I přesto, že preference stále rostou, ani zdaleka strany na druhém a třetím místě nehrožují ANO.

Ze stávající politické situace těží i SPD Tomia Okamury, která drží pomyslnou čtvrtou příčku s 12,2 %. Také jejím voličům vyhovuje vláda v demisi a vztahy ve Sněmovně, které z toho plynou. Podpora se naopak snižuje u KSČM (6,8 %) a ČSSD (6,7 %).

Do dolní komory Parlamentu by se dostali ještě lidovci, kterým vyjádřilo podporu 5,5 % dotázaných, a hnutí STAN s 5,1 %. Naopak TOP 09, která se v říjnových volbách jen těsně přehoupla přes pětiprocentní hranici, klesla na 4 % a zástupce ve Sněmovně by tak neměla.

K volbám by v květnu přišlo 61,8 % voličů. Průzkumu se účastnilo 2475 respondentů, probíhal ve dnech 17. až 23. května na reprezentativním vzorku společnosti. Agentura SANEP se dotazovala na internetu.

V květnovém modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) také zvítězilo hnutí ANO s 29 %. Na druhé místo se ale se shodnými 13 % dostali sociální demokraté a ODS. Pro ČSSD jde o nejlepší výsledek od říjnových voleb.

Do Sněmovny by se dostali ještě Piráti (11 %), komunisté (10,5 %), SPD (7,5 %) a lidovci (5,5 %). Z nynějších stran v dolní komoře by mimo ni zůstali Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09, kteří v průzkumu získali podporu 4,5 %, respektive 3 % respondentů.

Témata: Volby ČSSD Hnutí ANO ODS