Lavrov předčasně opouští jednání G20. Rusko ztrácí vliv, má jasno Pospíšil

Sergej Lavrov

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. července 2022 16:00

Na avizovaný předčasný odjezd ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ze schůze skupiny velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali reagují i čeští politici.

Lavrov podle agentury DPA schůzi opustí předčasně poté, co například při projevu německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové ze setkání odešel. Část členů skupiny navíc odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a vyzvala k okamžitému ukončení války.

Podle poslance Marka Ženíška TOP 09 neměl být šéf ruské diplomacie na summit G20 vůbec zván. "S teroristy se nevyjednává, pokud nejde o vzdání se, nebo placení válečných reparací," uvedl na twitteru.

Rusko musí pochopit, že po zločiny a porušování mezinárodního práva není v civilizovaném světě místo, dodal Ženíšek. Reagoval i jeho stranický kolega, europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

"V OSN mluvil šéf ruské diplomacie Lavrov k prázdnému sálu, protože diplomaté při jeho projevu odešli. Dnes po kritice předčasně opustil summit největších světových ekonomik G20. Rusko tak ztrácí svůj vliv... Tohle je totiž jasný vzkaz Západu, že s vrahy se nikdo bavit nebude," napsal. 

Témata: Sergej Lavrov g20 Jiří Pospíšil