Michal Redl a Petr Hlubuček přijdou na přetřes i ve Sněmovně. Kvůli kauze se mimořádně sejde

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

27. června 2022 18:01

Mimořádná schůze Sněmovny svolaná z popudu opozice ke kauze kolem pražského dopravního podniku a roli vládního hnutí STAN se uskuteční příští týden ve čtvrtek 7. července od 10:00. Na tento den ji svolala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Navrhovaný bod se podle sněmovního webu jmenuje "Organizovaný zločin hnutí STAN". Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Jedním z obviněných v kauze dopravního podniku je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který je ve vazbě. Kvůli kauze končí ke konci června i ministr školství Petr Gazdík (STAN), protože se stýkal s obviněným lobbistou Michalem Redlem.

Předsedu STAN Víta Rakušana ANO opakovaně vyzvalo kvůli "brutálnímu střetu zájmů" k rezignaci na funkci ministra vnitra. Podle předsedy SPD Tomia Okamury je neúnosné, aby Starostové a nezávislí dál zůstávali součástí vlády.

Naproti tomu místopředsedkyně hnutí STAN a Sněmovny Věra Kovářová v neděli řekla, že strana na kauzu razantně zareagovala a má podporu koaličních partnerů. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není k rekonstrukci vlády důvod.

Témata: Poslanecká sněmovna kauza dpp Michal Redl