Nový ministr školství? STAN představili kandidáta, který má nahradit Gazdíka

Ministerstvo školství, ilustrační foto.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. června 2022 12:00

Starostové a nezávislí v pátek představili kandidáta na nového ministra školství. Do čela úřadu nominují poslance a právníka Vladimíra Balaše, který by tak měl nahradit Petra Gazdíka. Ten ve funkci končí 30. června v souvislosti s pražskou kauzou.

Balaš přiznal, že pro něj jde o velkou profesní výzvu. "Máme před sebou nutné reformy školství, které nastartovali moji dva předchůdci a které jsou klíčové pro následující desetiletí. České národní bohatství je ve schopnostech a dovednostech našich lidí. Proto bychom měli naše děti dobře připravit na to, co budou v životě dělat, co budou skutečně potřebovat a zejména na změny, s nimiž se budou muset vypořádat," uvedl v tiskové zprávě zaslané médiím. 

Podle předsedy STAN Víta Rakušana našlo hnutí dalšího vysoce kompetentního kandidáta pro ministerstvo školství. 

"Pan profesor Balaš má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví," zmínil vicepremiér a ministr vnitra.

Balaš má v oblasti školství velké zkušenosti. Vybudoval právnickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni, jejíž pozdější kauzy kritizoval. Jako pedagog působí i na Univerzitě Karlově. V minulosti také vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky. 

Rakušan již se jménem kandidáta seznámil koaliční Piráty i premiéra Petra Fialu (ODS), který se s Balašem v pondělí osobně sejde. 

Témata: ministerstvo školství Vladimír Balaš Starostové a nezávislí (STAN)