Fiala a jeho projev: Andrej Babiš se rázně ohradil proti kritice

Andrej Babiš

Autor: ČTK, stars24.cz

23. června 2022 8:26

Premiér Petr Fiala uvedl v televizním projevu, který se týkal energetické krize, že minulá vláda zvýšila tempo zadlužování země na rekordní úroveň a pomohla rozpoutat historicky nevídanou drahotu. Proti tomu se ohradil expremiér Andrej Babiš, který tvrdí, že to jsou lži.

Krátkozraká politika Babišova kabinetu doléhá na domácnosti i firmy - jak ceny energií, tak reálná hrozba, že Rusko plyn a ropu vypne, řekl premiér.

"Bohužel, Česká republika patří mezi několik málo zemí, jejichž závislost je v tomto ohledu mimořádně vysoká. A není to jen proto, že jsme kdysi byli součástí sovětského bloku. Je to přímý důsledek toho, jak se chovaly minulé vlády, zejména pak vláda Andreje Babiše," prohlásil Fiala.

"Ještě před pěti lety jsme zhruba čtvrtinu plynu měli zajištěnu z Norska, tedy z bezpečné západní země. Minulá vláda neudělala nic pro to, aby tyto dodávky udržela a zajistila tak energetickou bezpečnost České republiky. Naopak dovolila, abychom se v dodávkách plynu stali téměř stoprocentně závislí na Putinově Rusku. Zdali to byla chyba nebo záměr, těžko dnes soudit," pokračoval.

Babiš kritiku odmítl, Fialův projev označil za "nepovedenou tiskovku" čtenou z papíru. "To jsou všechno lži. Lži o inflaci, o zadlužení, o energetické závislosti, o Dukovanech a samozřejmě nezapomněl vzpomenout jméno Andrej Babiš," řekl bývalý premiér České televizi.

Témata: Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš