Petr Gazdík končí. Na resortu školství vydržel šest a půl měsíce

Petr Gazdík (STAN)

Autor: ČTK, stars24.cz

19. června 2022 21:33

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) dnes oznámil, že ke konci června rezignuje na funkci ve vládě. Opustí i křeslo místopředsedy hnutí STAN. Ve funkci ministra školství Gazdík stráví celkem šest měsíců a 14 dní, podobně dlouho v této funkci působili například Jiří Gruša v roce 1997 či Jan Sokol v roce následujícím.

Gazdík zdůraznil, že se necítí ničím vinen, nechce ale uškodit vládě a STAN především v době českého předsednictví v EU. Styky z Redlem považuje za chybu či naivitu. "To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení," uvedl. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku, aby mohla ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Gazdík však nepatří mezi podezřelé.

Gazdík skončí i jako místopředseda STAN, hnutí tak ze čtveřice řadových místopředsedů zvolených na loňském sněmu zůstane pouze místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, poslední z místopředsedů Věslav Michalik před týdnem náhle zemřel. Rakušan se i kvůli tomu rozhodl uspíšit mimořádný sněm hnutí, který by se místo podzimu měl uskutečnit v polovině prázdnin. Rakušan bude funkci předsedy obhajovat, uvítal by vyzyvatele i nové tváře ve vedení. Krajští představitelé a hejtmani STAN oslovení ČTK Gazdíkovu rezignaci označili za správný a odpovědný krok, stojí současně za Rakušanem, pro jeho odchod z vlády nevidí důvod.

Gazdík stál v čele STAN od jeho vzniku v roce 2009, na sněmu v březnu 2014 funkci už neobhajoval a stal se prvním místopředsedou. "Starostové a nezávislí nemají být kultem jedné osobnosti. Potřebujeme přehodit výhybku," řekl před sněmem a dodal, že chce předsednický post opustit také z rodinných důvodů, neboť se mu má brzy narodit čtvrté dítě. Už v listopadu 2014 se však musel jako první místopředseda znovu ujmout řízení hnutí, neboť jeho nástupce v čele STAN Martin Půta se funkce vzdal kvůli podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci. V dubnu 2016 pak byl Gazdík znovu zvolen předsedou hnutí, kterým byl do dubna 2019. Dnes uvedl, že 30. června rezignuje na funkci místopředsedy.

Na konci letošního února se Gazdík vzdal funkce zastupitele Zlínského kraje s tím, že nechce kumulovat funkce. Odstoupil i z krajského výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Média v posledních dnech upozorňovala na styky Gazdíka s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze související s hospodařením pražského dopravního podniku. Gazdík uvedl, že se necítí ničím vinen, ale dnes oznámil, že 30. června rezignuje na funkci ministra školství s tím, že nechce rozkolísat vládu ani koalici na prahu chystaného předsednictví v Evropské unii. Půjde o první změnu ve vládě Petra Fialy (ODS) od jejího prosincového jmenování. Gazdík současně popírá, že by obviněný podnikatel Redl jakkoli zasahoval do jeho politických kroků i rozhodování Starostů.

Témata: Petr Gazdík