Jiří Drahoš může být novým ministrem školství

Jiří Drahoš

Autor: ČTK, stars24.cz

19. června 2022 19:49

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) dnes oznámil, že ke konci června rezignuje na funkci ve vládě. Opustí i křeslo místopředsedy hnutí STAN. Na jeho křeslo ve vládě by mohl usednout senátor Jiří Drahoš.

Zástupci dalších stran označili Gazdíkovu rezignaci za nevyhnutelnou. Zatímco podle vládních politiků znamená změnu politické kultury oproti předchozímu kabinetu, opozice žádá i konec ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) či všech ministrů STAN.

Šéf hnutí STAN Rakušan se však odstoupit nechystá, Gazdíkova nástupce ve vládě chce představit zkraje přespříštího týdne. Zmínil, že resort školství by podle něj zvládli například senátoři za STAN Jiří Drahoš či Miroslav Plevný. Odchod ministra školství bude první změnou v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) od jmenování loni v prosinci.

Gazdík zdůraznil, že se necítí ničím vinen, nechce ale uškodit vládě a STAN především v době českého předsednictví v EU. Styky z Redlem považuje za chybu či naivitu. "To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení," uvedl. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku, aby mohla ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Gazdík však nepatří mezi podezřelé.

Premiér Fiala (ODS) i další lídři koaličních stran Gazdíkovo rozhodnutí ocenili. Podle Fialy je výrazem změny politické kultury pod novou vládou. "Voličům jsme slíbili změnu. Ta spočívá i v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny," sdělila dnes ČTK šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky ale současné problémy STAN dopadají i na vládu.

Opozice také považuje Gazdíkův odchod za nevyhnutelný. Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš označil Gazdíka jen za jedno "chapadlo". "Skutečnou hlavou hydry je pan Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra," uvedl. Rakušan se proti tomu v České televizi (ČT) ohradil, Babišovi se podle něj evidentně nelíbí, že policie má zcela volné ruce. Šéf SPD Tomio Okamura označil STAN za "politicko-kšeftařský projekt", který nikdy neměl být součástí vlády.

Témata: Jiří Drahoš