Hlubuček opustil další funkce, Rakušan chce sněm. Gazdík hodlá obhajovat pozici

Petr Hlubuček

Autor: ČTK, stars24.cz

18. června 2022 10:09

Vlivný pražský politik Petr Hlubuček (STAN), který je obviněný v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), opustil další funkce. Po středeční rezignaci na pozice ve straně i na kandidátce pro podzimní obecní volby skončil ve funkci primátorova náměstka a člena městské rady.

Odešel i z dozorčích rad Pražských služeb a DPP, starostou pražských Lysolají zůstává. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že vládní hnutí STAN vyřešilo kauzu kolem Hlubučka razantně. Opozice ale volá i po rezignaci šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, ten k tomu ale nevidí důvod. Navrhne nicméně dřívější konání volebního sněmu, což žádali i krajští politici hnutí.

Policisté obvinili ve středu kvůli hospodaření DPP 11 lidí. Vedle Hlubučka je mezi nimi podle neoficiálních informací médií také podnikatel Michal Redl - oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině, Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Jako podezřelí figurují v kauze podle médií i lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín, vedoucí Jednotky informačních technologií dopravního podniku Luděk Šteffel, šéf právního odboru Dalibor Kučera, vedoucí odboru technické správy objektů Martin Vejsada, dále někteří podnikatelé i osobní řidič Redla.

S ohledem na obvinění bude v dopravním podniku proveden hloubkový a forenzní audit a budou prověřeny všechny zakázky, uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Vypracování auditů a prověření zakázek žádali opoziční zastupitelé. Někteří poslanci opoziční ANO a SPD pak vyzvali kvůli Hlubučkově obvinění k odstoupení ministra vnitra a šéfa STAN Rakušana. Předseda SPD Tomio Okamura přirovnal STAN k mafii a nazval jej politicko-podnikatelským projektem. Předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš na sociálních sítích napsal, že "STAN je organizovaný zločin".

Rakušan uvedl, že pro jeho odstoupení z funkce ministra vnitra není jediný důvod. "Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná," reagoval na kritiku a výzvy k odstoupení Rakušan. Později oznámil, že navrhne stranickému vedení, aby se na podzim uskutečnil předčasný sněm hnutí. Řádný se měl konat až za rok. Na sněmu chce ministr vnitra přijmout odpovědnost za všechny úspěchy i neúspěchy a zároveň obhajovat funkci.

Ucházet se o znovuzvolení hodlá na sněmu i místopředseda hnutí a ministr školství Petr Gazdík. Odmítl, že by obviněný podnikatel Redl jakkoli zasahoval do jeho politických kroků i rozhodování Starostů. Policie ho nekontaktovala a žádné vysvětlení ji nepodával. "S Michalem Redlem se známe, to jsem nikdy nepopíral. Pracovně jsem se s ním setkal například ohledně pronájmu prostor pro pedagogicko-psychologickou poradnu jako krajský radní, nakonec jsme však na kraji našli lepší řešení," uvedl Gazdík s tím, že se s Redlem setkávali i společensky na přátelské bázi.

Témata: Petr Hlubuček Petr Gazdík Vít Rakušan (STAN)