Projev Zelenského před poslanci a senátory: Česku děkoval, politiky však i varoval

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. června 2022 15:00

Před zástupci českého parlamentu, tedy poslanci a senátory, dnes promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve svém projevu poděkoval za podporu, zároveň ale varoval před ruskou rozpínavostí.

Zelenskyj uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu je pouze prvním krokem, kterým si chce Rusko otevřít cestu k dalším státům. Česku poděkoval za pomoc s uprchlíky i dodávky zbraní, zároveň ale jeho politické představitele varoval.

Ruské tanky podle něj musí být zastaveny a vyhnány z Ukrajiny, aby nemohly nikdy dojet do Prahy, Ostravy, Brna, Plzně či Karlových Varů. "Právě na Ukrajině a právě nyní se odehrává bitva o budoucnost Evropy," konstatoval. 

Podle Zelenského existují ve světě politici, kteří se bojí vítězství svobody a porážky tyranie. "Myslím, že mezi vašimi lídry takoví politici nejsou, protože čeští lidé velice dobře znají různé příklady, čím končí kompromisy, které činíme vůči tyranům," poznamenal s ohledem na historii. 

Ukrajinský prezident dále vyzval k pokračování podpory, ať už ve formě zbraní či finanční pomoci. Přál by si také, aby jeho zemi byl udělen status kandidátské země Evropské unie. 

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Poslanecká sněmovna Senát ČR