Markéta Pekarová Adamová: V rámci úspor navrhla prodej Budvaru. Ministr reagoval

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. června 2022 13:38

Má stát vařit pivo? V souvislosti s Budějovickým Budvarem je tato debata opět aktuální kvůli slovům předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Šéfka TOP 09 by prodejem podniku chtěla pomoci státnímu rozpočtu.

Pekarová Adamová (TOP 09) v úterý na twitteru uvedla, že deficit státního rozpočtu pro rok 2023 je třeba výrazně snížit. Vláda by podle ní měla přijmout strategie konsolidace veřejných financí. 

"Odstranění strukturálního deficitu vyžaduje trvalá opatření, ale stejně tak se musíme zabývat možností prodeje majetku státu, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. A to jak nemovitého, tak firem v částečném státním vlastnictví. To přinese příjmy pro stát," napsala šéfka Sněmovny. 

Pro deník Právo byla dokonce konkrétní, zmínila budějovický pivovar Budvar. Například ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) je ale razantně proti.

"Jednoznačně říkám, že Budějovický Budvar prodávat nebudeme. Loni tržby podniku překonaly poprvé 3 mld. Kč, zisk dosáhl 305 mil. Kč. Prodat Budvar je jako by Saúdové prodali ropná pole," vzkázal prostřednictvím twitteru. 

Témata: Markéta Pekarová Adamová budvar