Válka na Ukrajině: Bojuje se na Donbase, EU přislíbila další pomoc napadené zemi

Válka na Ukrajině: Následkem ruské invaze vznikají nedozírné škody na zdraví i majetku. Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. června 2022 10:38

Přes tři měsíce již probíhá válka na Ukrajině, aktuálně pokračují intenzivní boje především na Donbase. Napadené zemi nadále pomáhají země Evropské unie včetně Česka. O výsledcích posledních jednání informoval premiér Petr Fiala (ODS).

Podle ranní zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck a Kamyševachu v Luhanské oblasti. Britská vojenská rozvědka oznámila, že Rusové už mají většinu města pod kontrolou. Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží o postup k Lysyčansku a vyhnout se bojům na řece Severní Doněc. 

Fiala v úterý komentoval poslední jednání Evropské rady, podle něj ukázalo, že unie je schopná zastávat jasný postoj proti Rusku a při podpoře Ukrajiny. 

Shoda panuje na odstřižení EU od ruské ropy proudící po moři, jde o dvě třetiny dodávek. Do konce roku má být omezen odběr celkového objemu ruské ropy o 90 %. Česko si ovšem vyjednalo výjimku.

"Abychom byli schopni zajistit dostatek pohonných hmot pro občany ČR, budeme mít výjimku, která bude platit 18 měsíců. Po dobu trvání této výjimky bude možné dovážet do naší země produkty vyrobené z ruské ropy, protože jejich výpadek nejsme schopni okamžitě nahradit," vysvětlil premiér.

Ukrajina také dostane další přímou finanční pomoc ve výši 9 miliard eur, informoval Fiala. 

Témata: válka na Ukrajině Petr Fiala (ODS) Ukrajina EU