ČEZ a odměny ve výši 135 milionů: Firma lidem zdražuje energie, upozorňují na to i politici

ČEZ

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. května 2022 10:40

Velké emoce vyvolala zpráva o rozdávání odměn v polostátní firmě ČEZ, děje se tak v době bezprecedentního zdražování energií. Společnost sama zvyšuje zákazníkům ceny. Na tento kontrast upozorňují i někteří politici.

Podle zveřejněné zprávy o odměňování mají všichni členové představenstva nárok na roční odměnu za rok 2021 v plné výši. Osm osob si tak rozdělí dohromady 135 milionů, přičemž nejvíce, a to téměř 35 milionů, dostane generální ředitel Daniel Beneš.

ČEZ přitom zdražuje elektřinu plyn, v posledních dnech o tom informovaly Lidové noviny. Noví zákazníci zaplatí od července při roční fixaci za elektřinu 11,22 koruny za kWh, tedy dvojnásobek loňské ceny, a za plyn 4,93 koruny za kWh. Stávajícím zákazníkům stoupne při roční fixaci cena elektřiny na 10,58 koruny za kWh a plyn na 4,92 koruny za kWh, přičemž těm se smlouvou na dobu neurčitou se zdraží pouze plyn.

Na zvyšování cen v souvislosti s cenami poukázal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. "Lidem a firmám zdražili elektřinu a pak si dali odměny desítky miliónů za plnění plánu. Manažeři ČEZu, které dosud drželi Babiš a Zeman ve funkci, by měli brát více ohledu na české domácnosti a firmy, nerozprodávat elektrárny a dát víc peněz do rozpočtu," uvedl na twitteru. 

Společnost dodává elektřinu třem milionům domácností v Česku, plyn jich odebírá půl milionu. Ceny energií stoupají především v souvislosti s válkou na Ukrajině. 

Témata: ČEZ Energetika