Dusno ve vládě! Pilný se pustil do Zaorálka kvůli jeho výrokům o likvidaci českých firem

Ivan Pilný

Autor: Jan Novák, stars24.cz

17. října 2017 21:43

Ve vládní koalici to před volbami dál vře. Volební lídr ČSSD a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek chce v pondělí na zasedání vlády požádat, aby byl odvolán z funkce šéf finanční správy Martin Janeček kvůli údajnému zneužití zajišťovacích příkazů k likvidaci firem, jak o nich informovala média. Chce, aby odešla také náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Proti tomu se ale důrazně ohradil ministr financí Ivan Pilný.

Ministerstvo financí se důrazně ohradilo proti zprávám v médiích, především od novinářů portálu Seznam Zprávy. Zaorálek, který se na tyto zprávy odvolává, dnes řekl, že tyto příběhy dokládají, že v době, kdy ministerstvo financí vedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš, byly prostřednictvím zajišťovacích příkazů zlikvidovány firmy nevyhovující lidem kolem holdingu Agrofert, který Babiš donedávna vlastnil.

Informace médií se podle něj dají ověřit v insolvenčním rejstříku. Odkazoval tak na  případ firmy KM Plus, které podle Seznamu finanční úřad ze dne na den zajišťovacími příkazy obstavil účty kvůli podezření ze zneužití dotací. Reportáž uvádí, že konkurent KM Plus byl personálně provázán s holdingem Agrofert, který Babiš letos vložil do svěřenského fondu.

Podle ministerstva financí jde jen o snahu rezort zdiskreditovat. „Jak již Finanční správa v pondělí 16. října uvedla na pravou míru, pro svůj postup v případě firmy KM Plus měla prokazatelné důvody, jak ostatně potvrdily i dva rozsudky krajského soudu, dle kterých byla zjištění Finanční správy v této záležitosti opodstatněná. Patrně s ohledem na tuto skutečnost se v další reportáži místo objektivně vyvratitelných dezinformací objevily již zcela čiré a záměrně neurčité nepravdy,“ uvedl úřad v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Ministerstvo financí také připomíná, že je podle kompetenčního zákona nadřazeno Generálnímu finančnímu ředitelství, které metodicky vede, přičemž ale do konkrétních kauz nezasahuje a z jejich průběhu ani nemá žádné informace. „Tvrzení, že Ministerstvo financí nezákonným způsobem zasahuje do činnosti Finanční správy v konkrétních kauzách, se nezakládá na pravdě. Ze všech porad vedení Ministerstva financí i sekce Daně a cla jsou vždy pořizovány zápisy, z nichž vyplývá, že k žádnému takovému jednání nikdy nedošlo,“ uvádí ministerstvo.

Ke zprávám a Zaorálkovým výrokům se vyjádřil také sám šéf státní kasy. „Vyzývám důrazně pana ministra Zaorálka, aby s podobně závažnými obviněními nevystupoval na tiskové konferenci, ale, disponuje-li konkrétními důkazy, aby splnil svou občanskou povinnost a neprodleně informoval příslušné orgány činné v trestním řízení,“  prohlásil ministr financí Ivan Pilný.

„Jak pan Zaorálek nepochybně ví, odvolání generálního ředitele Finanční správy či náměstka ministra financí je plně v režimu služebního zákona. Jedná se o sdílenou kompetenci státního tajemníka a ministra financí, které se striktně řídí režimem zákona o státní službě. Vzhledem k tomu, že současná vláda je plně funkční, nebudu na rozdíl od pana ministra Zaorálka předkládat žádné podobně unáhlené návrhy na odvolání," doplnil ministr financí.

Zaorálek už také uvedl, že o případu hodlá hovořit i s náměstkem pro státní službu Josefem Postráneckým. Nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta pak požádá dopisem o výslechy lidí spojených s kauzami firem ve zmíněných reportážích.

Témata: Ivan Pilný Lubomír Zaorálek Ministerstvo financí