Stanové městečko v Malešicích: Na konci května vznikne další místo pro uprchlíky

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: ČTK

25. května 2022 15:05

V pražských Malešicích vznikne od 31. května další stanové městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Shodli se na tom ministr vnitra Vít Rakušan s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem.

O vzniku městečka dnes na tiskové konferenci informoval Rakušan. Městečko v Malešicích bude mít kapacitu 150 lidí. Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst.

"V Malešicích bude vybudováno další stanové městečko, a to stanové městečko bude určeno právě pro případ humanitární nouze. To znamená pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu v České republice ani na žádnou dávku, ale jsou to lidé, kteří by se za normálních okolností zdržovali na hlavním nádraží, před hlavním nádražím, a my jim tady zajistíme to základní, co potřebují," uvedl Rakušan. Právě na konci května skončí dobrovolnická pomoc uprchlíkům na hlavním nádraží.

Městečko vznikne na zasíťovaném pozemku České pošty. S uprchlíky v městečku v Malešicích podle ministra bude pracovat romská nezisková organizace, která jim vysvětlí perspektivu toho, kdyby v Česku zůstali, a bude je informovat o tom, že se mohou bezplatně vlakem dostat do Maďarska.

První stanové městečko vzniklo v polovině května v Troji, i to slouží zejména pro uprchlíky z pražského hlavního nádraží, tedy zejména romské rodiny. Do tohoto městečka by ale podle Rakušana měli mířit spíše lidé, kteří nárok na dočasnou ochranu mají a čeká se u nich na ověření. Městečko v Troji se hned první víkend prakticky zaplnilo, když v něm nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků. Kapacita městečka je rovněž 150 lůžek.

Na pražském hlavním nádraží dnes také vznikne informační stánek, uprchlíky bude informovat o možnostech a podmínkách pobytu v České republice, řekl Rakušan. Ministerstvo vnitra podle něj nechalo vytisknout letáky nejen v ukrajinštině, ale i v maďarštině, ve kterém jsou informace o tom, že pokud mají uprchlíci maďarský pas, nemají už nárok na dočasnou ochranu v Česku. Na letáku je také podle něj popsán postup, jak žádat o podporu v Maďarsku.

Témata: uprchlíci