Mohou Češi bojovat na Ukrajině? Takhle se k tomu postavili Miloš Zeman a Petr Fiala.

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: ČTK

13. května 2022 16:50

Premiér Petr Fiala spolupodepíše vstup Čechů do ukrajinských ozbrojených sil ve všech případech, kdy žádost podpořily všechny příslušné úřady. Prezident Miloš Zeman už schválil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 českým občanům.

Fiala se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Uvedl tehdy, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení.

Na Pražský hrad se v té době obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády. Podle informací ČTK ministerstvo bez stanoviska prezidentovi vrátilo 103 žádosti, další úředníci ještě zpracovávají.

Podle ministerstva obrany oficiální žádost o službu v ukrajinských ozbrojených silách podaly téměř čtyři stovky Čechů. Ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a vnitra je obrana zpracovala a předala k rozhodnutí zpět Zemanovi.

Čeští dobrovolníci se podle dostupných informací již zapojili do bojů na Ukrajině, podrobnosti o jejich počtu nejsou k dispozici. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachycují v Irpini u Kyjeva. S dalšími mluvili čeští novináři působící na Ukrajině.

Témata: válka na Ukrajině Miloš Zeman