Příspěvek na dítě: Jak budou lidé dokládat, že na něj mají nárok, ptá se opozice

Hnutí ANO

Autor: ČTK

29. dubna 2022 20:37

Opoziční hnutí ANO považuje příspěvek 5000 korun na dítě domácnostem s příjmem do jednoho milionu korun za první téměř plošnou pomoc. Vyplácen ale bude podle hnutí pozdě, legislativa není připravená a není jasné, jak budou lidé splnění kritéria dokládat.

Na tiskové konferenci po jednání stínové vlády ANO to řekli bývalý premiér Andrej Babiš a předchozí ministryně financí Alena Schillerová.

Vláda se ve středu shodla mimo jiné na vyplacení jednorázového příspěvku. Kabinet plánuje upravit také pravidla rodičovské. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se příspěvky týkají 2,1 milionu dětí do 18 let a rodiny s příjmem do milionu korun čistého by měly podporu dostat nejpozději do konce srpna.

Příspěvek by měl upravit zákon, který připraví jeho resort. Vláda ho po schválení předloží Parlamentu. ANO ve Sněmovně návrh podpoří, kabinet ale musí vysvětlit další postup, řekl Babiš.

Podle bývalého ministerského předsedy je problém, že stát nemá k dispozici data od finanční správy. Neví se tedy, jak budou rodiny splnění kritérií pro obdržení příspěvků dokladovat. Kabinet Spolu a Pirátů se STAN by podle Babiše měl postupovat tak jako Německo, které dalo 100 eur (zhruba 2450 korun) na každé dítě všem rodinám.

Témata: Hnutí ANO Sociální dávky