Příspěvek 5000 na dítě: Kritika vlády i z vlastních řad, ozval se Kalousek

Miroslav Kalousek (TOP 09).

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. dubna 2022 15:40 | Aktualizováno: 28. dubna 2022 19:07

Vláda Petra Fialy řešila na středečním jednání pomoc občanům s dopady inflace, především se zabývala tím, jak by mohla ulevit rodinám s dětmi. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska ale nezvolila dobré řešení.

Vláda se rozhodla jít cestou příspěvku ve výši 5000 korun za každé dítě rodinám se souhrnným příjmem do milionu korun ročně. Vysloužila si za to však i kritiku, dokonce z vlastních řad. Jasně se totiž vyjádřil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem. S touhle falešnou 'podporou rodin' se nikdy nesmířím," napsal na twitteru. 

Někdejší předseda jedné z nynějších vládních stran už předtím přirovnal inflaci k těžkému průjmu, který nelze zvládnout bez nemilosrdné diety. "Ochlazení pracovního trhu, zmrazení růstu mezd a sociálních dávek," navrhl Kalousek možnosti. 

I Fiala přitom zmínil, že plošná podpora není v možnostech státních financí. "Nedávalo by to smysl, protože bychom tím jen dále zrychlovali spirálu inflace, do které nás uvrhla nezodpovědnou politikou vláda Andreje Babiše," poznamenal. 

Témata: Miroslav Kalousek Vláda ČR rodičovský příspěvek