Fiala útočil na Babiše! Česko je krok od první polokomunistické vlády od roku 1989

Petr Fiala na 26. kongresu ODS

Autor: stars24.cz

26. května 2018 22:55

Česko je krok od první polokomunistické vlády od roku 1989. Vznikne-li, ODS ji nebude tolerovat a bude jí oponentem. Na dnešní na programové konferenci občanských demokratů to řekl předseda strany Petr Fiala. ODS ve středočeských Líbeznicích představila svůj volební program pro komunální a senátní volby, a také kandidáty pro letošní senátní volby. V Praze 12 podpoří například neúspěšného prezidentského kandidáta Pavla Fischera.

"Jsme krok od první polokomunistické vlády v ČR od roku 1989 - jsme krok od spojenectví socialistů, bývalých a současných komunistů a oživení vlivu stalinistů - jsme krok od vlády bez programu, bez priorit a bez jasné politiky - a Občanská demokratická strana je připravena představovat a vést k této vládě politickou a programovou alternativu," komentoval Fiala snahy volebního vítěze, hnutí ANO, sestavit s ČSSD vládu tolerovanou komunisty.

Občanští demokraté budou při sestavování vlády trvat na řádných ústavních postupech. Na programové konferenci ODS to řekl její šéf Petr Fiala. Podle něj Andrej Babiš vládne jen díky obcházení Ústavy a všude možně slibuje peníze, které nemá.

Petr Fiala s kritikou na hlavu premiéra v demisi nešetřil. Andrej Babiš prý sice vyhrál volby, ale jeho největší sen se mu nesplnil, a to mandát na absolutní většinu a jednobarevnou vládu.

"Přesto ji už více než půl roku provozuje díky obcházení ducha Ústavy a pravidel parlamentní republiky díky svévoli prezidenta Zemana, nejen bez mandátu voličů, ale i bez důvěry Poslanecké sněmovny," hřímal na konferenci předseda ODS Petr Fiala.

S tím nesouhlasí Andrej Babiš."Já si to nemyslím. Já myslím, že pan prezident postupuje podle Ústavy, no a ten první pokus nevyšel, to jsme i čekali, protože jsme spěchali," řekl pro TV Nova Babiš.

Fiala kritizoval také cesty Babiše po republice, místo toho by prý měl raději dát dohromady většinovou vládu. Navíc podle šéfa ODS slibuje peníze na sportovní haly nebo dálnice "v úhrnné částce vyšší, než mohou unést všechny státní rozpočty během trvání jeho premiérské funkce, ať by trvala jakkoliv dlouho," štve Fialu.

Pokud jde o volební program ODS, chce strana například takzvaný systém jedněch dveří ve veřejné správě tak, aby lidé mohli i složitější povolení vyřídit u jedné přepážky. Její program se týká i sociální politiky, kde slibuje zajistit stejnou úroveň služeb seniorům ve všech krajích, podporu odlehčovacích služeb nebo rozvoj terénních a pečovatelských služeb. Ve školství chce strana zvýšit kvalitu základního školství a změnit nedávno zavedený systém inkluze. Slibuje také rozšíření kapacity mateřských škol nebo zrušení povinné školní docházky od posledního ročníku mateřinek.

Strana představila i kandidáty do Senátu - vlastní i ty, kde se na podpoře kandidáta shodla s jinými stranami. Do letošních senátních voleb tak ODS vyšle například herce Vladimíra Kratinu nebo bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka. Do Senátu podpoří i diplomata a kandidáta z letošních prezidentských voleb Pavla Fischera v obvodu Praha 12 nebo rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. Obhajovat křeslo v horní parlamentní komoře bude i místopředseda Senátu a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Fiala již dříve řekl, že ODS chce v senátních volbách přinejmenším obhájit své čtyři mandáty. Senátorský klub ODS má nyní deset členů.

"Zvláště ve volbách do Senátu chceme pomoci k zachování pojistky před znepokojivým blokem hnutí ANO, SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně ve spojení se sklonem prezidenta Zemana k ústavní a politické svévoli," konstatoval dnes předseda ODS.

Volby do třetiny Senátu se budou konat 5. a 6. října spolu s volbami do zastupitelstev obcí.

Témata: Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Vláda ČR Senát ČR