Na výsledky voleb v Maďarsku 2022 reagoval prezident Zeman! Co vzkázal Orbánovi?

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. dubna 2022 14:40

Maďarsko si v neděli zvolilo poslance, pořádky v zemi se nemění. Jednoznačné vítězství opět zaznamenala strana Fidesz úřadujícího premiéra Viktora Orbána. Jak na to reagoval prezident Miloš Zeman?

Zemanova gratulace se v pondělí objevila na stránkách Pražského hradu. Český prezident v jejím úvodu zmínil, že jde o jednoznačné vítězství a důkaz dlouhodobé důvěry v Orbána ze strany maďarského národa. 

Podle hlavy státu jsou voliči hlavním arbitrem práce politiků. "Maďarský lid Tě podporuje, protože si je vědom toho, že vždy kladeš maďarské zájmy na první místo a služba vlasti Ti je posláním. Tak dlouhé období v čele země je v nynějších časech neustálých změn evropským unikátem a mně je tudíž ctí, že Tě mohu nazývat svým přítelem," napsal Zeman. 

Česko-maďarské vztahy jsou dle prezidenta na výborné úrovni. "Úspěšně se rozvíjí i vzájemná spolupráce v EU a NATO, přičemž prioritou musí zůstat spolupráce v rámci V4," podotkl.

"Jsem přesvědčen, že střední Evropa disponuje velkým potenciálem k prohloubení vzájemné kooperace bilaterálně i na mezinárodních fórech," dodal Zeman s tím, že by se výhledově s Orbánem rád sešel a pogratuloval mu osobně.

Témata: Miloš Zeman Viktor Orbán Maďarsko