Zdražení jízdného kritizuje opozice: Asociální krok, udeřila Schillerová!

Alena Schillerová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. března 2022 18:58

Od zítřka budou mít studenti či senioři nižší slevy na jízdném, vláda jejich výši upravila v rámci úspor ve státním rozpočtu. Někteří zástupci opozice tento krok vzhledem k okolnostem kritizují.

Na facebooku se ozvala například bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Právě Babišova vláda, v níž byla šéfkou státní kasy, nastavila končící podobu slev. 

"Jako by toho nebylo už dost. Od pátku 1. dubna se zdvojnásobí jízdné pro děti, studenty a seniory. Přichází další z asociálních kroků vlády," napsala na facebooku. Předsedkyně nejsilnějšího poslaneckého klubu již dříve na twitteru poukázala na rozdílný přístup Německa. 

V regionálních a dálkových vlacích a autobusech poskytne stát od 1. dubna žákům, studentům a cestujícím nad 65 let padesátiprocentní slevu. Úprava výše slevy je jedním z úsporných opatření vlády, podle ministerstva sníží deficit státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun ročně. 

"Pro využívání veřejné dopravy je padesátiprocentní sleva stále atraktivní, sociálně citlivá, odpovědnější ke státnímu rozpočtu a neodvádí cestující z vlaků a autobusů do individuální dopravy," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Témata: doprava Alena Schillerová