Andrej Babiš vyvázne z Čapího hnízda bez vězení? Žalobce navrhl trest!

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. března 2022 16:56

Expremiér Andrej Babiš (ANO) byl nedávno obžalován v ostře sledované kauze Čapí hnízdo. Přestože mu hrozí až 10 let vězení, navrhovaný trest je výrazně nižší. Proto ostře reagují i někteří političtí konkurenti předsedy nejsilnější opoziční strany.

O návrhu trestu dnes informoval server Seznam Zprávy, podle kterého státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhl pro Babiše tříletý podmíněný trest odložený na zkušební dobu 5 let a k tomu také peněžitý trest.

Na zprávu ostře reagoval například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). "To si (státní zástupce) fakt dělá srandu! Kauza Čapí hnízdo je ostudou české justice! Z 5-10 let za mřížemi udělá Šaroch podmínku?!" napsal na twitteru. 

Sám Babiš se ke kauze naposledy vyjádřil u příležitosti obžaloby, zopakoval tehdy, že podle něj jde o vykonstruovaný politický proces proti jeho osobě. 

"Podání obžaloby u 15 let staré pseudokauzy považuji za zcela zjevný účelový pokus o moji kriminalizaci. Nebýt v politice, nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena," uvedl na facebooku.

"Nikdy jsem nic trestného neudělal, ani v minulosti, ani v politice, kde mám čistý stůl. A to prokážu i u soudu," dodal expremiér. 

Témata: Andrej Babiš Čapí hnízdo