Zemřela Madeleine Albrightová (†84). Zeman píše Bidenovi: My, Češi, jsme ji brali za svou!

Miloš Zeman

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. března 2022 12:12

Světem i Českem ve středu večer otřásla zpráva o úmrtí Madeleine Albrightové, americké exministryně zahraničí s českými kořeny. Dnes se k jejímu odchodu vyjádřil také český prezident Miloš Zeman.

Hrad dnes na webu informoval, že prezident v souvislosti s úmrtím Albrightové zaslal kondolenci svému americkému protějškovi Joeovi Bidenovi. 

Zeman zmínil, že si Albrightové vážil on, český národ a celý svět. "My, Češi, jsme ji považovali za svou, přestože z rodného Československa odjela ještě v dětském věku. Po celý svůj život si však kromě výtečné češtiny udržovala i lásku ke své rodné vlasti," napsal.

Albrightová byla podle prezidenta nejdůležitějším podporovatelem Česka v USA. "Velmi napomohla brzkému vstupu Česka do NATO, jehož členy jsme se stali během mého premiérování a které je od té doby garancí naší bezpečnosti," poznamenal. 

"Madeleine Albright zkrátka nadále zůstane velkou, hrdou a příkladnou osobností a spojníkem mezi našimi zeměmi," dodal Zeman, podle kterého byla zesnulá politička rovněž vzorem pro řadu žen a dívek. 

Témata: Madeleine Albrightová Miloš Zeman