Vláda bez Fialy řešila situaci kolem ukrajinských uprchlíků, rozhodla o výši příspěvků!

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: stars24.cz, ČTK

16. března 2022 18:25

Na příspěvcích na ubytování ukrajinských uprchlíků, ale i na jejich rozdělování mezi jednotlivými regiony se shodli ministři při dnešním jednání vlády a své předchozí schůzce s hejtmany. Speciální víza v Česku dostalo již přes 170.000 lidí, kteří po ruské vojenské invazi opustili Ukrajinu, podle dat od mobilních operátorů je v ČR odhadem 270.000 uprchlíků.

Vláda dnes schválila příspěvek 200 korun za osobu a noc na dočasné nouzové přístřeší, kterým jsou například tělocvičny a podobná zařízení. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun. Částka je nezávislá na věku ubytovaného, navýšit by ji měly kraje. Regiony vnímají částku podle šéfa Asociace krajů Martina Kuby (ODS) jako odpovídající, problém by mohl nastat, pokud by ubytování uprchlíků v penzionech pokračovalo v letní turistické sezoně.

Lidé, kteří u sebe doma či ve svých bytech ubytují uprchlíky, by mohli dostávat na ubytovanou osobu solidární příspěvek 3000 korun měsíčně, nejvíce ale 9000 korun měsíčně na domácnost. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se příspěvek nebude danit. Vláda by o tom ve svém nařízení mohla rozhodnout příští týden poté, co začne platit nový zákon o zaměstnávání a zabezpečení uprchlíků. O normě by měl ve čtvrtek rozhodovat Senát, patrně ji schválí.

"Rád bych znovu vyzval české domácnosti, které mají třeba jen volný pokoj, aby zvážili tuto formu pomoci uprchlíkům, za kterou jim stát poskytne odměnu. Je to pro všechny výhodnější než ubytovávání maminek s dětmi ve velkých tělocvičnách. A také adaptace na nové prostředí bývá v zázemí domácnosti snadnější," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

"Jsem rád, že vláda našla shodu na vyšší částce, než jsme původně navrhovali. Ta má motivovat české domácnosti, aby pomáhaly příchozím v té základní potřebě, kterou pro život s dětmi v ČR mají, tedy poskytnutí střechy nad hlavou, o kterou kvůli válce přišli," dodal.

Česko se dnes také rozhodlo poslat na Ukrajinu další vojenský materiál. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) dnes výši nového daru odmítl specifikovat, podle ministerstva obrany nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit ani obsah daru. Do budoucna je obrana připravená pomoci Ukrajině dalším materiálem až za miliardu korun.

Rakušan dnes vedl jednání vlády kvůli absenci premiéra Fialy, který se teprve před 13:00 vrátil z úterní návštěvy Kyjeva. Do města čelícího ruským útokům se vydal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským premiérem Janezem Janšou. Setkali se s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a prezidentem Volodymyrem Zelenským. 

Témata: Vláda ČR uprchlíci Ukrajina