Ceny pohonných hmot rostou: Je to síla, řekl Vondráček! Síkela promluvil o zastropování

Radek Vondráček na čerpací stanici.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. března 2022 9:30

I v neděli dále rostly ceny pohonných hmot, nafta je již několik dní dražší než benzin. Na politické scéně se tak už objevuje volání po zásahu státu. Jak reagovali členové Fialovy vlády?

O víkendu se cenám paliv věnoval například poslanec Radek Vondráček (ANO). "Byl jsem na benzince a je to síla. Víte někdo, co dělá vláda? Já ne. Okolní státy občanům nějak pomáhají. U nás ticho," rýpl si na twitteru.

"Hlavně, že máme zároveň rozpočtové provizorium a nouzový stav. Daně tvoří u ceny pohonných hmot cca 53 %. Lidé chudnou a stát bohatne. Opatření musí být rychlá a proto plošná!" vyzval někdejší předseda Poslanecké sněmovny.

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) zmínil, že ropy je na světovém trhu dostatek. Cenu podle něj ovlivňuje kromě ruské agrese i oslabování koruny a snaha spotřebitelů se předzásobit.

"Zastropování cen navíc je plošný druh opatření, což dlouhodobě nepodporuji, a je třeba promyslet, zda to pomůže současnou situaci vyřešit. Nebo jestli to naopak nepovede k nakupování zásob za uměle snížené ceny a v důsledku toho k dalšímu tlaku na růst cen," uvedl na twitteru.

Témata: pohonné hmoty Radek Vondráček (ANO)