EU zakáže Sputnik, RT a přelety ruským letadlům. Česko svolává občany z Běloruska a Ruska

Ministerstvo zahraničí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. února 2022 18:06 | Aktualizováno: 27. února 2022 18:49

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Rusku a Bělorusku, aby se kvůli aktuální situaci vrátili zpět do České republiky. Na dnešní tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl ministr Jan Lipavský (Piráti).

Bližší informace zveřejní ministerstvo na svých webových stránkách a rozešle je též skrze cestovatelský systém Drozd.

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula se vrátil se svým týmem do ČR. Úspěšně byl evakuován také generální konzulát ve Lvově, řekl Lipavský. Matula, který se dnes zúčastnil zasedání krizového štábu i tiskové konference, chce věřit tomu, že se bude moci s týmem do Kyjeva brzy vrátit. S ministerstvem bude diskutovat o variantách pokrytí české přítomnosti v zemi.

Lipavský ocenil velké odhodlání Čechů pomáhat Ukrajincům. "Ukrajina v tuto chvíli především žádá pomoc finanční," řekl ministr. Odkázal na účty různých neziskových organizací či ukrajinského velvyslanectví v Praze, pokud chtějí lidé přispět.

Co se týče cest automobilem k ukrajinským hranicím, ministr doporučil spíše domluvit se zcela konkrétně s organizací, která na místě již působí. "Snažíme se zabránit tomu, aby i na straně EU nastal na hranicích chaos," řekl Lipavský.

Vnímá, že ve společnosti je i napjatá nálada. "V každém z nás ruská agrese vůči Ukrajině nějakým způsobem rezonuje a vyvolává velice silné emoce. Přesto bych chtěl velmi poprosit, aby naše emoce nesměřovaly vůči našim občanům z jiných zemí a hlavně z Ruska. Jde o válku Vladimira Putina, nejde o válku Rusů," poznamenal šéf české diplomacie. Ocenil odvahu těch, kteří v Rusku proti válce i přes hrozbu perzekucí a trestů demonstrují.

EU zaplatí zbraně pro Ukrajinu a zakáže přelety ruským letadlům

Evropská unie uzavře v reakci na ruský útok na Ukrajinu vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Evropský blok bude také vůbec poprvé společně financovat dodávky zbraní mimounijní zemi, kterou je Ukrajina. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Nová opatření by měli večer odsouhlasit ministři zahraničí zemí sedmadvacítky. Nový balík sankcí by se podle šéfky komise měl zaměřit také na běloruský režim, který ruské armádě umožňuje útočit na Ukrajinu ze svého území. Jeho součástí je také vyloučení významných ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT či zákaz transakcí Ruské centrální banky. Na sankční seznam rovněž přibudou více než dvě desítky ruských činitelů či oligarchů.

"Evropská unie bude vůbec poprvé financovat nákup a doručení zbraní a dalšího vybavení zemi, která byla napadena. Toto je historický předěl," prohlásila von der Leyenová. Podle unijních činitelů by sedmadvacítka ze společného fondu měla poskytnout stovky milionů eur zemím, které dodaly či dodávají zbraně a další vojenské vybavení Kyjevu.

Řada členských států již uzavřela svůj vzdušný prostor ruským strojům a nyní se tento zákaz rozšíří na celou unii.

EU kvůli šíření dezinformací zakáže fungování serveru Sputnik a stanice RT

Evropská unie kvůli šíření dezinformací zakáže fungování Moskvou podporované stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

"Státem vlastněná Russia Today a Sputnik a jejich přidružené společnosti už nebudou moci dál šířit lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a zasévaly rozkol v unii," uvedla šéfka EK. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zahájil vojenskou operaci proti sousední Ukrajině, kterou Západ jednoznačně odsoudil a na Rusko uvalil tvrdé hospodářské sankce.

Evropská komise podle von der Leyenové pracuje na tom, jak "mediálnímu stroji Kremlu" co nejdříve zabránit v šíření "toxických a škodlivých dezinformací".

"Putin nechce jen dobýt zemí, chce dobýt i lidského ducha svými toxickými informacemi," řekl na společné tiskové konferenci s předsedkyní EK šéf unijní diplomacie Josep Borrell. "Dnes děláme klíčový krok a zavřeme kohoutek ruských informačních manipulací v Evropě tím, že zakážeme vysílání RT a Sputniku v EU. Chytíme toho hada pod krkem," dodal Borrell.

RT už delší dobu čelí kritice, že šíří ruskou vládní propagandu a protizápadní dezinformace. Podobně je vnímán státní internetový server Sputnik, který má mnoho jazykových mutací včetně češtiny.

Témata: ministerstvo zahraničí Rusko válka na Ukrajině EU