Hlasování o důvěře Sněmovny skončilo! Fialova vláda ji získala

Vláda ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. ledna 2022 19:27 | Aktualizováno: 13. ledna 2022 19:48

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) bude vládnout s důvěrou Sněmovny. Poslanci rozhodli o jejím vyslovení dnes, více než tři měsíce od voleb loni v říjnu. Hlasování předcházela zhruba 21hodinová debata, které dominovala kritika z opozičního tábora. Bylo to nejdelší jednání o důvěře vlády v historii samostatné ČR.

V dolní komoře podpořilo vládu všech 106 přítomných poslanců pětice koaličních stran, tedy ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 přítomných zákonodárců dvojice opozičních hnutí ANO a SPD. Sedm poslanců se omluvilo ze zdravotních důvodů, z toho dva z koaličního tábora a pět z tábora opozičního.

K vyslovení důvěry vládě stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Dnes jich kabinet potřeboval získat aspoň 97.

"Jménem svým i jménem vlády České republiky vám děkuji za vyslovení důvěry,“ řekl po hlasování před poslanci premiér Fiala. Bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) mu poté přišel k vládní lavici potřást rukou.

Pro důvěru vládě hlasoval i bývalý předseda frakce STAN Jan Farský, který kvůli tomu odložil plánovaný odlet na půlroční stáž ve Spojených státech. Z koalice se z jednání naopak omluvili kvůli nemoci Pavel Staněk (ODS) a Hana Naiclerová (STAN). Z opozice nebyli přítomní ze stejného důvodu Milan Feranec, Josef Kott, Jiří Mašek, Milan Wenzl (všichni ANO) a Radek Koten (SPD).

Poslanci hlasovali podle abecedy po jménech od lidovce Aleše Dufka, kterého určil los jako prvního v pořadí. Dnešní hlasování poslanců o důvěře Fialovu kabinetu se uskutečnilo 96. den od sněmovních voleb.

Fialova vláda má 18 členů, o tři více než někdejší kabinet ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO). Ve vládě jsou nově ministři pro legislativu, pro Evropskou unii a pro vědu, výzkum a inovace. ODS má pět ministrů, STAN čtyři, Piráti a KDU-ČSL po třech a TOP 09 dva.

Hlasováním o důvěře skončilo dnešní jednání Sněmovny. Poslanci se opět sejdou v pátek ráno. Na programu mají projednávání zákonů a volit by měli šestého místopředsedu Sněmovny.

Témata: Vláda ČR