Důvěra vládě se zasekla! SPD chce odvolat Rakušana

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. ledna 2022 9:51

Jednání Sněmovny k vyslovení důvěry koaliční vládě Petra Fialy (ODS) bude pokračovat dnes v podvečer. Ráno je předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na základě dohody poslaneckých klubů a žádosti opoziční SPD o přestávku na poradu poslaneckého klubu přerušila do dnešních 18:00.

Debata k žádosti o vyslovení důvěry kabinetu začala ve středu ráno a pokračovala celou noc. Trvala zatím 20,5 hodiny, i s polední přestávkou dolní komora jednala 22 hodin.

SPD bude podle Okamury navrhovat usnesení, kterým by Sněmovna vyzvala premiéra Fialu, aby odvolal předsedu STAN Víta Rakušana z postu ministra vnitra a nahradil ho nominantem mimo uskupení Starostové. Novinářům Okamura také řekl, že bude navrhovat vytvoření sněmovní vyšetřovací komise k financování hnutí STAN.

Předsedkyně Sněmovny poté kolem 07:00 na žádost předsedy klubu SPD Radima Fialy dvouhodinovou přestávku vyhlásila a schůzi k vyslovení důvěry vládě přerušila do dnešních 18:00.

Mezi poslední vystupující před přerušením patřil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který ve svém druhém projevu mimo jiné obvinil členy vlády z demagogie a šíření nepravd o tom, že by na Evropské radě podepsal Green Deal, tedy unijní závazek snížit emise skleníkových plynů o 55 procent. Podle Babiše se na summitech EU nic nepodepisuje, pouze se vyjadřuje souhlas s jejich závěry. "Česká republika nemá žádný konkrétní závazek de facto," uvedl expremiér. Babiš ve své řeči také oznámil, že vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla podal výpověď, protože pro nový kabinet nechce pracovat.

SPD chce odvolání Rakušana z vlády a vyšetřovací komisi k financování STAN

Sněmovna by podle předsedy SPD Tomia Okamury měla vyzvat premiéra Petra Fialu (ODS), aby navrhl odvolání předsedy STAN Víta Rakušana z funkce ministra vnitra kvůli financování Starostů, pokud Rakušan neodstoupí sám. Okamura to dnes uvedl v úvodu mimořádné schůze dolní komory. Vyvolali ji poslanci opozičních SPD a ANO kvůli sporům o původ peněžitých darů pro STAN, které údajně pocházejí ze zahraničí. Vládní hnutí opakovaně uvedlo, že žádné peníze z ciziny nepřijalo a že dary jsou pouze od společností se sídlem v Česku nebo od českých občanů.

Sněmovna by podle Okamury měla rozhodnout také o vytvoření vyšetřovací komise, která by měla prověřit financování hnutí STAN. Pokud o tom dolní komora dnes nerozhodne, SPD a ANO sesbírají 40 poslaneckých podpisů, aby Sněmovna musela vznik komise projednat, řekl.

Okamura označil za nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra předseda hnutí, jehož financování není transparentní. "Je to tak gigantický a absurdní střet zájmů, že to snad pochopí každý z vás," uvedl šéf SPD. Spory o financování STAN dal do souvislosti i s Rakušanovou loňskou schůzkou s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který následně oznámil svou rezignaci. Rakušan podle Okamury policejního prezidenta "vyštval".

Témata: Vláda ČR Poslanecká sněmovna Svoboda a přímá demokracie (SPD) Vít Rakušan (STAN)