Markéta Pekarová Adamová: Konflikt s Klausem kvůli Orbánovi!

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. ledna 2022 8:38

Markéta Pekarová Adamová se v těchto dnech dostala do křížku s exprezidentem Václavem Klausem. Stačilo, aby se vyjádřila k situaci v Maďarsku, kde už mnoho let vládne Viktor Orbán.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny ve víkendovém příspěvku vyjádřili naději, že se i Maďarům podaří vyhnat jejich Babiše, tedy premiéra Viktora Orbána. 

Kritizuje jej například proto, že navazuje pochybné svazky s Ruskem či Čínou, a to i na úkor svých spojenců včetně České republiky. Důležité podle šéfky TOP 09 je, aby Maďaři v dubnových volbách volili změnu.

"Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů. Jen taková EU dokáže obstát ve světě, kde nedemokratické režimy čekají na každou příležitost, jak nás rozklížit, oslabit a následně zneužít," uvedla na facebooku.

Nevoli vyvolala její slova u Institutu Václava Klause, který vyzval poslance k odvolání Pekarové Adamové z funkce a vládu k tomu, aby se oficiálně od "nehorázných" výroků distancovala. 

Podle instituce nesoucí jméno druhého českého prezidenta jde v historii vztahů obou zemí o naprosto bezprecedentní nepřátelský útok ze strany jednoho z našich nejvyšších ústavních činitelů.

"Paní Pekarová svými slovy poškozujícími vlastní zemi a její zahraniční politiku potvrzuje, že nezralé arogantní osoby do vrcholných státních funkcí nepatří. Něco takového snad mohla říkat jako šéfka okrajové politické strany, ale nemůže to vyslovit jako předsedkyně Poslanecké sněmovny," konstatovali zástupci institutu na webu. 

Témata: Markéta Pekarová Adamová Václav Klaus