Programové prohlášení vlády: Co zatím víme o jeho obsahu?

Vláda Petra Fialy

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. ledna 2022 10:03

Česko má už nějaký čas novou vládu, která v tomto týdnu dokončila práci na programovém prohlášení, s nímž bude žádat o důvěru. Co zatím víme o jeho obsahu?

V prosinci byla prezidentem Milošem Zemanem jmenována nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS), která má během ledna požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Předstoupí před ni s hotovým programovým prohlášením.

Kabinet, který se kromě občanských demokratů skládá z KDU-ČSL, Pirátské strany, TOP 09 a STAN, jej schválil na čtvrtečním jednání. Moc podrobností o jeho obsahu ale zatím není známo. 

V den schválení se k prohlášení výrazněji vyjádřil jen předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Mohu prozradit, že se nám podařilo prosadit celou řadu priorit vycházejících z programu Pirátů a Starostů, a to zejména v oblastech bydlení, digitalizace, průmyslu, ale i životního prostředí a energetiky," uvedl na twitteru.

Podle Bartoše dosáhla volební koalice svých priorit a celkového konsensu napříč resorty. "Mám velkou radost, že program vlády nese velký otisk závazků, který jsme dali voličům," dodal. 

Témata: Vláda ČR Ivan Bartoš (Piráti)