Paušální daň v roce 2022: Podle Schillerové má smysl

Alena Schillerová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. ledna 2022 17:56

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by měl podle odcházející ministryně financí Alena Schillerové (ANO) prodloužit dočasné odpuštění DPH na energie i na další měsíce, aby nová vláda měla čas připravit dlouhodobější řešení pro snížení cen energií.

Pokračovat by měl i v rozvíjení projektu on-line portálu Moje daně nebo paušální daně pro živnostníky. Dodala, že novému ministrovi připravila 100stránkový předávací dokument, kde je uvedeno, na čem je třeba dále pracovat a co je třeba rozvíjet.

V případě DPH u energií Schillerová připomněla, že odpustila DPH na energie na listopad a prosinec. "Než bude řešení na energie, řeknu mu (Stanjurovi), aby podepsal stejný generální pardon, jako jsem já podepsala na listopad a prosince. Aby měl čas na přípravu řešení," uvedla Schillerová. Odpuštění DPH podle údajů Českého statistického úřadu snížilo listopadovou inflaci o jeden procentní bod. Inflace byla v listopadu šest procent. Podle některých odborníků by ale pomoc neměla být plošná, ale cílená.

Babišova dosluhující vláda měla v prohlášení, že prioritou MF bude zjednodušení a elektronizace daňového systému spolu s vytvořením portálu Moje daně. Nová koalice chce portál využít jako jedno inkasní místo na výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění. Jednotné místo navrhoval před lety tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) to zrušila.

Chybou je podle Schillerové ohlášené zrušení elektronické evidence tržeb (EET) a parametrické úpravy kontrolního hlášení k DPH. "EET byl nejúčinnější nástroj, díky kterému jsme si mohli dovolit snižovat daně," uvedla Schillerová.

Paušální daň je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do milionu korun. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí odpadá i důvod k většině kontrol. K paušální dani je přihlášeno zhruba 75.000 podnikatelů. Pro letošní rok vychází na 5994 korun měsíčně.

Paušální daň byla zavedena od ledna loňského roku. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do desátého dne rozhodného zdaňovacího období, tedy zpravidla do 10. ledna.

 

Témata: Daně Alena Schillerová