Projev předsedy Senátu: Mluvilo se i o Zemanovi a volbách

Miloš Vystrčil

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2022 14:29

Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes vyzval v projevu k sebevědomé slušnosti, větší smířlivosti a k solidaritě podobné té, kterou lidé projevili při nápravě škod po loňském tornádu na Moravě. Věnoval se ale i volbám nebo osobě Miloše Zemana.

V projevu se Vystrčil věnoval i dění kolem zdravotního stavu prezidenta Zemana. Byl to Senát pod Vystrčilovým vedením, který si loni v říjnu vyžádal z Ústřední vojenské nemocnice informaci o prezidentově zdravotním stavu. "Je mojí povinností respektovat ústavu. Je mojí povinností hájit právo veřejnosti na informace. A je mojí povinností, abych jako člověk, jako ústavní činitel neuhýbal a neuhýbal své povinnosti. A proto je nutné a je mojí povinností, abych se choval správně bez ohledu na to, zda jsem za to kritizován, nebo naopak chválen,“ prohlásil. Prezidentovi popřál, aby se jeho zdravotní stav nadále zlepšoval.

"Výsledek voleb byl nakročením ke změně, ke změně v politické kultuře. A já bych byl rád, kdyby v roce 2022 tato změna politické kultury pokračovala. Pokud tomu tak má být, tak je důležité, abychom si zachovali slušnost, sebevědomou slušnost,“ dodal předseda Senátu.

Mezi současné problémy zařadil nutnost zkrotit rychlé zadlužování státu. "Neměli bychom se chovat tak, že zachováme takové nepěkné dědictví našim dětem nebo třeba i vnukům,“ poznamenal. Za důležité považuje zkrocení růstu cen, a to hlavně cen energií. Za nejdůležitější označil zkrocení pandemie covidu a zdůvodnil to tím, že pokud se to nepodaří, nepodaří se ani zkrotit zadlužení.

Poděkoval všem zdravotníkům a všem, kteří se starají o bezpečnost občanů a jejich zdraví. Odsoudil to, že někteří pacienti dokážou být agresivní. "A jsou tu i další jedinci, kteří se nechovají tolerantně a správně k našim zdravotníkům. Velmi to odsuzuji a vyzývám všechny, aby to odsoudili společně se mnou, abychom toto chování nepřipustili,“ dodal.

Témata: Miloš Vystrčil (ODS)