Konec topení plynem i v Česku: Politici reagují na nový návrh z Bruselu!

Karel Havlíček

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. prosince 2021 14:30

Řada politiků není nadšená návrhem, který za probíhající energetická krize přišel z Bruselu. V EU počítají v relativně blízké době s koncem topení plynem. Zástupcům českých občanů se to však nelíbí.

Evropská komise představila ve středu návrh, podle kterého je třeba do roku 2040 ukončit v unii vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. V podstatě už za pět let, konkrétně od roku 2027, mají lidé přijít o podporu vytápění plynovými kotli.

Nesouhlasné stanovisko končící vlády potvrdil ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). "Energetická krize ukazuje, že mimo obnovitelné zdroje energie musíme udržet i stabilní zdroje. Cílem není zákaz, ale snižování jejich emisní stopy," uvedl na twitteru.

Nad návrhem komise kroutí hlavou i Alexandr Vondra (ODS). "Terminy jsou drakonické, nerealistické a v podmínkách ČR nerealizovatelné. Místo aby EK zpomalila tempo dekarbonizace, protože vede k šílenému růstu cen energií, ještě přitápí pod kotlem. Musíme to změnit," napsal europoslanec.

S humorem vše komentoval Miroslav Kalousek (TOP 09). Bývalý ministr financí zavzpomínal, jak v mládí skládal a nosil uhlí, což s nástupem plynu skončilo. "Teď čtu, že vytápění plynem má skončit v r.2040. Tak snad do té doby umřu. V 80 letech bych už putny s uhlím neunesl," konstatoval.

Témata: evropská komise EU plyn Karel Havlíček Miroslav Kalousek Alexandr Vondra