Hlasování Pirátů o vládě: Hřib je PRO, řekl proč! Kolik členů už hlasovalo?

Volební štáb Pirátů a STAN

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. listopadu 2021 8:22 | Aktualizováno: 14. listopadu 2021 22:05

Novou českou vládu ještě od jmenování do funkcí dělí nějaký čas, ostatně o jejím vzniku stále ještě nebylo rozhodnuto. Piráti stále ještě nedali svolení ke vstupu do kabinetu. Jak zatím probíhá jejich hlasování?

Novou vládu pod vedením Petra Fialy má utvořit pět stran, které se ve volbách sdružily do dvou koalic. Zatímco ODS, TOP 09, KDU-ČSL i STAN se vstupem do Strakovy akademie souhlasí, členská základna Pirátů o tom teprve hlasuje.

Veřejně deklaroval svou podporu tomuto kroku třeba pražský primátor. "Hlasoval jsem PRO vstup Pirátů do vlády," oznámil v sobotu na twitteru a vysvětlil i důvody.

"Vytvoření koalice se STAN mělo z mého pohledu dva hlavní cíle: porazit Babiše a vstoupit do vlády. První část už byla splněna (KSČM mimo jako bonus), nyní je čas na ten zbytek. Jinak oběť Pirátů v desinformační kampani neměla žádný smysl," konstatoval Zdeněk Hřib.

Hlasování se do sobotní 18. hodiny zúčastnily téměř tři čtvrtiny členů Pirátské strany. Zbytek může odevzdat hlas do pondělního večera, výsledky budou zveřejněny nejdříve téhož dne po 23. hodině.

Témata: Česká pirátská strana Vláda ČR Zdeněk Hřib