Čunek: Cesta prezidenta k nám stála až půl milionu!

Zemanovi se do Zlína za 30 tisíc nechtělo! 2

Autor: stars24.cz, ČTK

13. října 2017 15:42

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) míní, že je třeba nastavit financování cest prezidenta do krajů. Podle Čunka by měla Zemanovy cesty do krajů hradit kancelář prezidenta. Hejtman to dnes řekl novinářům ve Zlíně. Kraj stály dosavadní čtyři návštěvy Miloše Zemana 1,6 milionu korun - zhruba od 350.000 do 570.000 Kč, velkou část tvořily náklady na pohoštění, uvedl Čunek. Zeman měl do kraje přijet v listopadu, cestu ale zrušil, podle médií právě kvůli neochotě kraje hradit jeho návštěvu v plné výši.

"Hrad mě požádal o to, že by pan prezident rád navštívil Zlínský kraj. Já jsem odpověděl, že budu velmi rád, když pan prezident přijede a dodal jsem, že jsme připraveni ho pohostit do výše 30.000 korun. Na základě této komunikace mi pan kancléř odpověděl, že bohužel pan prezident k nám v listopadu nepřijede. Jaké jsou důvody jeho rozhodnutí, o tom nechci spekulovat," uvedl Čunek.

Hejtman si podle svých slov úřadu prezidenta váží, je však třeba nastavit systém financování prezidentských cest do krajů. "Samozřejmě jsem připraven přijmout tohoto i každého jiného prezidenta ve Zlínském kraji, protože to cítím jako čest a povinnost. Druhá věc ale je, že pan prezident a jeho kancelář má svůj rozpočet, ten činí zhruba půl miliardy korun a kraje mají své rozpočty," podotkl hejtman, podle kterého kraj vždy také platil své pracovníky, kteří cesty připravovali.

Podle Čunka se v minulosti stalo, že Zeman šel s hejtmanem a dalšími asi 15 hosty na oběd, poté se však platila faktura za více než 90 lidí, například z četného doprovodu. Žádná jiná delegace nestála kraj podle Čunka tolik peněz. Návštěva ministra či velvyslance přijde i s obědem podle hejtmana na několik tisíc korun, za četnější zahraniční delegace dá kraj do 15.000 korun, řekl Čunek.

Prezidentské cesty by podle něj mohly být levnější, není třeba například tak početné ochranky. Třídenní cesta by podle něj měla stát asi 150.000 korun, náklady na návštěvy všech krajů by měly být do dvou milionů. "To jsou marginální náklady v půlmiliardovém rozpočtu," prohlásil Čunek.

Rozhodnutí omezit náklady na návštěvu prezidenta podle něj nesouvisí s blížícími se prezidentskými volbami. Prezident by se sám měl rozhodnout, jak často bude do krajů jezdit. "Je to politické rozhodnutí a já ho vždy budu respektovat. Dokonce se domnívám, že je dobře, že prezident jezdí do krajů, ale má k tomu svůj rozpočet," uvedl Čunek.

Zeman místo Zlínského kraje zamíří do Olomouckého. Ministr zemědělství a krajský zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) požádal olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), aby krajský úřad ze svého rozpočtu už Zemanovu návštěvu neplatil. Okleštěk se má k věci vyjádřit odpoledne.

Témata: Miloš Zeman Jiří Čunek