Poslanci si zvolili šéfku: Novou předsedkyní je Pekarová Adamová!

Markéta Pekarová Adamová

Autor: stars24.cz, stars24.cz

10. listopadu 2021 19:49

Předsedkyní Sněmovny dnes zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Byla jedinou kandidátkou, když nominanta hnutí ANO, vicepremiéra Karla Havlíčka, plénum z tajné volby před jejím zahájením vyřadilo kvůli neslučitelnosti funkcí.

Předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou navrhla do nejvyšší funkce v dolní komoře koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), jež skládá budoucí většinovou vládu s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých.

Pekarová Adamová dostala v tajné volbě 102 poslaneckých hlasů ze 122 odevzdaných, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Ke zvolení bylo nutných 98 hlasů, když volební komise vydala 194 hlasovacích lístků. Neodevzdalo je 72 poslanců. Takový počet členů má sněmovní klub ANO.

Nová předsedkyně Sněmovny v projevu po svém zvolení poděkovala bývalému předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) a posléze si s ním potřásla rukou. Řekla, že Sněmovna by měla hledět v první řadě na to, aby důstojně reprezentovala celou veřejnost. Povinností poslanců podle ní je, aby zejména v klíčových věcech působili semknutě a hájili zájmy všech občanů. "A myslím si, že toho budeme schopni,“ dodala.

"Chtěla bych, abychom skutečně dbali na kvalitu před kvantitou. To je podle mého názoru nesmírně důležité a považovala bych to za to nejdůležitější měřítko, které si máme stanovit,“ řekla. Na závěr se obrátila k veřejnosti. "Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru Parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží. A budu moc ráda, když mě v tom budete všichni následovat,“ dodala.

Nová předsedkyně dolní parlamentní komory obdržela i kytici květin v podzimních barvách a ujala se řízení schůze Sněmovny. Tím okamžikem skončila úloha bývalého předsedy Vondráčka, který schůzi do té doby řídil.

Pekarová Adamová (37) vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a ekonomii a management v průmyslu na Českém vysokém učení technickém. Do TOP 09 vstoupila v roce 2009 krátce po jejím vzniku. Poslankyní je třetí volební období, v minulém byla místopředsedkyní sociálního výboru a působila také ve výboru pro životní prostředí.

Pekarová Adamová je po Miroslavě Němcové (ODS) druhou ženou v čele Sněmovny a druhým politikem v této funkci, jenž není z ODS nebo z ČSSD. Němcová vedla dolní komoru v letech 2010 až 2013. Prvním předsedou dolní komory z jiných stran než ODS a ČSSD byl Radek Vondráček z ANO v uplynulém volebním období. Pekarová Adamová se zvolením předsedkyní Sněmovny stala dosud nejvýše postaveným ústavním činitelem za tuto stranu. Po Vondráčkovi převzala řízení nynější ustavující schůze.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Poslanecká sněmovna