Kalousek: Volby? Jde o to, zda českým občanům zůstane svoboda!

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)

Autor: stars24.cz, ČTK

13. října 2017 15:32

Kampaň před letošními volbami do Poslanecké sněmovny doprovází podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska větší tlak i napětí než dříve. V dnešním předvolebním rozhovoru Kalousek řekl, že hlavním motivem kampaně navíc tentokrát není ideologický střet mezi pravicí a levicí, jako tomu bylo dříve, ale rozhodnutí o tom, jak svobodní budou v budoucnu čeští občané. Kalousek chce s TOP 09 ve volbách dosáhnout na dvouciferný výsledek, skutečným úspěchem však podle něj bude to, pokud bude možné vytvořit demokratickou a prozápadně orientovanou vládu.

"Kampaň byla, řekl bych, napnutější a doprovázena mnohem většími tlaky zejména v médiích a myslím si, že i v agenturách veřejného mínění," řekl Kalousek. Výsledky některých průzkumů totiž považuje za podivné. "Ale je to logické, je to způsobeno tím, že do volné soutěže politických stran vstoupila již před čtyřmi lety korporace s neomezenými zdroji, která může pochopitelně mimo oficiální volební účet vytvářet efektivní tlak na celou řadu institucí," řekl Kalousek ve zjevném odkazu na předsedu ANO Andreje Babiše a firmu Agrofert, která je nyní součástí jeho svěřenského fondu.

V kampani se tak podle Kalouska vytratil klasický konflikt mezi levicí a pravicí a jejich opačným přístupem k přerozdělování či regulaci. "O co v těch volbách jde, je o prioritu výše. A sice to, zda zůstaneme suverénní a svobodní občané, kteří se mohou spolehnout na férové chování svého moderního státu, nebo zda budeme zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nebudou moci být jisti vůbec ničím," konstatoval Kalousek.

TOP 09 v posledních volbách do Sněmovny získala 11,99 procenta hlasů a letos by chtěla znovu překročit desetiprocentní hranici. "Stanovili jsme si za cíl dvouciferný výsledek, já jsem stále přesvědčen, že ho dosáhneme," uvedl Kalousek. Skutečný úspěch podle něj však bude, pokud výsledek umožní sestavit demokratickou a prozápadně orientovanou vládu. "Tedy vládu bez ANO a KSČM. Záleží na všech výsledcích, ne jen na našem. Budeme-li mít 12 procent a nebude možné sestavit demokratickou prozápadně orientovanou vládu, tak to budu chápat jako neúspěch těchto voleb nejen jako předseda strany, ale i jako občan," řekl.

TOP 09 má na kampaň asi 70 milionů korun, takže nedosáhne o 20 milionů vyšší hranice, kterou je letos nově omezen rozpočet jednotlivých stran. "My jsme pro ten zákon nehlasovali, protože si myslíme, že nepřináší nic dobrého. Potíže s tím ale samozřejmě nemáme, kromě větší administrativy," řekl. Nutnost nižších útrat u ostatních stran se podle něj projevuje tím, že je "méně polepená země". "Protože to jsou ty reklamy, které se (dohledovému) úřadu dobře počítají," uvedl.

Témata: Miroslav Kalousek volby 2017