Vít Rakušan: Kvůli volbám se chce obrátit na soud!

Vít Rakušan

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. listopadu 2021 13:01

Předseda STAN Vít Rakušan respektuje rozhodnutí Nejvyššího správního soud (NSS), který zamítl volební stížnost STAN a Pirátů. Zváží ale, zda se s Piráty v této věci neobrátí na Ústavní soud.

"Rozhodnutí soudu respektuji, bylo naší povinností návrh podat, protože volební zákon byl aplikován poprvé a výklad Státní volební komise vedl k tomu, že druhé ANO, které ztratilo na vítěze voleb 40.000 hlasů, získalo o jeden mandát více než vítěz voleb. To mi stále přijde nepochopitelné, zvážíme s kolegy Piráty, zda se v této věci obrátit na Ústavní soud,“ uvedl Rakušan.

Autor volební stížnosti Stanislav Polčák na dotaz ČTK uvedl, že je si vědom faktu, že ve volebních věcech soudy postupují zdrženlivě a soud určitě neměl jednoduchou roli. "Jeho rozhodnutí však bude vytvářet do budoucna velmi složitou situaci, protože jen těžko půjde zajistit to, aby celostátní výsledek voleb se promítal i v rozdělení mandátů. Druhé skrutinium má korigovat rozdělení mandátů v krajích. Osobně se kloním k tomu požádat o výklad Ústavní soud, neboť tento soud letos v únoru vytyčil jasné limity pro přetavení vůle voličů v mandáty a praxe Státní volební komise je přehlíží," uvedl Polčák.

Spornou otázkou byl výklad ustanovení paragrafů 48 a 50 volebního zákona, tedy nového způsobu přepočtu získaných hlasů na mandáty podle takzvané Imperialiho kvóty. Tento nový způsob byl přijat zákonem v letošním roce v reakci na nález Ústavního soudu, jenž pro rozpor s ústavním požadavkem na poměrný systém voleb do Poslanecké sněmovny zrušil dosavadní systém tzv. D'Hondtova volebního dělitele. Nejvyšší správní soud v tomto případě dospěl k závěru, že výklad uvedených ustanovení Pirátů a STAN není správný. Podle volebního senátu neodpovídá systematice volebního zákona, ani účelu těchto ustanovení.

Témata: Vít Rakušan (STAN) soudy Volby